piše: Vlada Todorović
(sve)Srpska kobasica
Znatiželje radi kupio sam konzervu ćurećeg nareska! Moram da priznam da sam mislio da se ti naresci prave isključivo od nesretnih svinja i goveda, ali – eto, čovek se svačemu nauči dok je živ.
Da li treba da vam kažem da sam se još više iznenadio kada sam na dekleraciji pročitao da je u konzervi nekih 30-ak posto ćurećeg mesa, a ostalo čini sve i svašta što ni blizu ćurke nije prošlo!
I tu mi padaju na pamet reči moga oca: „Nekada su pravili dobro ovu srpsku kobasicu!“ Sad, to na prvi pogled nema veze sa ćurećim nareskom, ali zapravo… Još kada sam bio mali, otac je umeo da kupi par srpskih kobasica, proba, kaže čuvenu malopre navedenu rečenicu i obeća da više nikada neće kupovati „to đubre koje ne umeju da naprave“. Par godina kasnije, ponovila bi se slika – ima pravo čovek da proba, da vidi da li se nešto promenilo u međuvremenu.
Elem, zahvaljujući ovom ćurećem naresku ja sam shvatio da nikada u životu, izgleda, nisam probao dobru srpsku kobasicu i da ne znam kakav bi to njen ukus trebao da bude. Nekako znam da se to ni u budućnosti neće dogodili sa ćurećim nareskom. Ili, bar ne dok mu sadržaj ćureta u konzervi ne povećaju na nekih 70%. Bar.
(Foto: www.youtube.com, ilustracija)