Ustanak (21. oktobar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 
Most = ćuprija
Sećate li se vesti od pre tri godine da je Talin postao prvi grad u EU koji je uveo besplatan javni prevoz? Upravo taj eksperiment im je doneo 20 miliona evra. Građani koji imaju prebivalište u Talinu, glavnom gradu Estonije, svake dve godine za javni prevoz moraju da izdvoje dva evra. Tim novcem kupuju tzv. zelenu karticu koja im služi za neograničen broj putovanja. Kako je moguće da grad na ovaj način ne stvara gubitke već u budžet dobija čak 20 miliona evra godišnje? Javni prevoz delimično se finansira od poreza građana koji imaju prebivalište u Talinu. Veći broj prijavljenih stanovnika – više novca u budžetu grada. To znači da se putem poreza budžet Talina uvećao za čak nekoliko miliona evra. Osim toga, prevoz je besplatan jedino za stanovnike Talina. Svi ostali plaćaju punu cenu karte od dva evra po vožnji pa je to, uz porez, dodatni način zarade. Dodatna pogodnost besplatnog javnog prevoza je i neposredna briga o očuvanju životne sredine. Otkada je ovaj model uveden, korišćenje usluge javnog prevoza povećalo se za šest odsto, dok se korišćenje automobila smanjilo za pet odsto.

Prestonica Estonije hvali se kako je uradila odličnu stvar, međutim, u današnjem svetu ipak važi ona rečenica – ako je nešto besplatno, vi ste roba. Ako se zagrebe malo dalje ispod površine ove lepe vesti, vide se populističke namere tadašnjeg gradonačelnika Edgara Savisara koji je kasnije i smenjen zbog optužbi za korupciju. U jeku izborne kampanje, ova mera je predložena putem referenduma, i svi su je svesrdno prihvatili. Povećao se i broj prijavljenih stanovnika, koji su rado davali samo po dva evra na dve godine, da bi koristili javni prevoz. Pogledavši druge gradove u svetu čije iste ideje su propale zbog neodrživosti (na primer Haselt u Belgiji, projekat propao nakon 16 godina), moramo se zapitati – da li je besplatno sve što se takvim zove? Ako su porezi povećani, što ne platimo odmah na mostu, nego nas sačeka taksa na ćupriji? Odgovor je prost, zato što lepše zvuči da je nešto besplatno. Sistem u kom se lepo plati karta koja je pristupačna, za različite platne razrede, u kom se lepo vidi gde se ulaže u popravke, mnogo je bolji, za građane. Ali, takav referendum nijedan političar u svojoj kampanji neće predložiti. Šta onda da radimo u Srbiji, sa akcizama, povećanim računima, porezima? Plaćamo, šta ćemo. Mnogi i ne plaćaju, baš iz revolta prema zakukuljenom načinu odlaska i raspodele budžeta i profita javnih preduzeća, koji u saradnji sa privatnim firmama prave džumbus, nazivajući ga čuvenim „Tako je u Evropi“ sistemom. Igramo mi taj valcerski evropski takt, ali u kineskim cipelama.

Dobro jutro!

1

(Foto: HamPage, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s