Ustanak (24. oktobar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

dr mr sc. ing. Crtica

 
Akademska zajednica rešila je da lažnim doktorima nauka konačno stane na put. Nakon što su u javnosti doktorati pojedinih političari označeni kao plagijat, Nacionalni savet za visoko obrazovanje izradio je takozvani Etički kodeks po kome će doktor nauka koji je plagirao rad ostati bez titule. Primena Kodeksa biće obavezna za sve univerzitete, odnosno i državne i privatne.

Od 1905. godine s Pravnog fakulteta u Beogradu izašlo je 950 doktora nauka, dakle, u proseku 8 doktora nauka godišnje. Poređenja radi, jedan privatni pravni fakultet u Novom Sadu godišnje iznedri oko 130 doktora nauka. Na Beogradskom univerzitetu – doktorske disertacije godišnje odbrani skoro 700 kandidata. Kažu, na privatnim fakultetima ih bude još više. U svakom slučaju, cifra koja bi mogla da znači da smo sve više obrazovani, radoznali, da idemo ka povećanju naučne zajednice.

A onda, s druge strane, govori se o sumraku kulturne, političke i naučne elite. Sve ove zajednice su razvodnjene, sa nekoliko ostrvaca onih koji su preživeli, i i dalje čekaju brod koji će odgovoriti na njihovo kamenjem ili u pesku napisano „HELP“, kao što to biva u filmovima. Znam i momka koji je doktorirao više desetina puta do sada, pišući disertacije za druge, za pare. Doktorska titula odjednom ispade unosna privredna grana; tu čovek sa znanjem, takozvani plaćeni pisac, honorar komisiji da malo zažmuri, plaćanje štampanja, koričenja, čašćenje par drugara i uže rodbine nakon sticanja titule, na radost ugostitelja, plaćanje formiranja raznih odbora i agencija koje ispituju ceo ovaj proces. Titularna forenzika, kada pronađe krivca, ukinula bi mnoge prilike za lovu. Kad nije lako kopati na njivi, lako je sejati slatke zalogaje zvane „bez diplome ništa“ koji privlače sve grabljivice iz kraja. Ali na toj njivi pomalo je usahla zemlja koju su svi gazili, uzimali, a niko da joj vrati, da je zalije, protrese. Šta će nama toliko titula? Šta će svetu biti lepše i bićemo srećniji, što više nakarikamo na sopstveno ime? Da su svi oni toliko nadprosečni, pa razumeli bi i pre zahteva građana da prijava za novu zdravstvenu knjižicu bude i elektronskim putem, ulagali bi u Petnicu, škole, domove zdravlja, porodilišta, fabrike, domove kulture, sajmove, pijace, sela.

Ali, upravo se oni povećanja broja pametnih i plaše. Zato su na tolike istomišljenike stavili titule, stavili pečat na tvrdnju da su oni pametni, učinivši time da mi mislimo da pametan čovek, jeste onaj koji obezvređuje sve što je postojalo prethodno. Nema toga, ide se napred. A gde? To je jedno terensko istraživanje za master ili doktorski rad.

Dobro jutro!

1

(Foto: scamsters inc, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s