Ustanak (26. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

PEKARSKA CRTICA

Kada radite „pekarsku“ smenu od 5-6 sati izjutra, kao mi u „Ustanku“, počnete da razmišljate o nekim pekarskim temama. Na primer, volite li crni hleb? Pretpostavljam da je kod većne odgovor pozitivan. Najpre zato što su ga i naši stari jeli, a onda i zato što je hranljiviji i daje osećaj sitosti. Dakle, i po starim i po novim merilima, on se preporučuje za zdravu ishranu. Kad pojedete sendvič od crnog hleba, duže vas drži i osećate se dobro.

Zašto o ovome uopšte pišem, ako nam je sve jasno u vezi sa ovom životnom namirnicom? I dobra je i kvalitetna i jeftina… U stvari, tako bi trebalo da bude, a u realnosti i nije baš tako. Nije lako naći crni hleb, iako ga takoreći svaka pekara i samoposluga imaju. I ne samo to. Na proveru kvaliteta i takmičenje, crni se upošte i ne iznosi. Jasno je zašto… to su u najvećem broju neki prazni „fensi“ hlebovi, imitacije, lažnjaci, ili ih nazovite već kako hoćete, koji se prodaju za skupe pare. Lepo izgledaju samo spolja. Kada ih presečete, imaju istu strukturu kao i beli hleb, samo su malo potamneli u nekom pekarskom solarijumu. Sve to, pritom, ima relativno ili vrlo visoku cenu. Dakle, ovog jutra pričamo i o nekoj vrsti prevare. Naravno da im onda i ukus baš ne liči na onaj koji daje celo zrno, već osećate miris kafe. Mada kad se bolje razmisli, to što je u parče hleba ugrađena i šoljica kafe, (one koja farba i daje izgled crnom hlebu) dođe mu kao neka „2 u 1“ varijanta koju do sada nismo uspeli da razumemo. Možda taj hleb radi po principu – uz parče testa se razbudite, i jedete i pijete kafu u isto vreme.

Na kraju još ispada da od te „farbe“ ima i neke koristi, barem izjutra.

Dobro jutro.

1

(Foto: lunetta-mama.livejournal.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s