piše: Ru Šavr
PEKARSKA CRTICA
Kada radite „pekarsku“ smenu od 5-6 sati izjutra, kao mi u „Ustanku“, počnete da razmišljate o nekim pekarskim temama. Na primer, volite li crni hleb? Pretpostavljam da je kod većne odgovor pozitivan. Najpre zato što su ga i naši stari jeli, a onda i zato što je hranljiviji i daje osećaj sitosti. Dakle, i po starim i po novim merilima, on se preporučuje za zdravu ishranu. Kad pojedete sendvič od crnog hleba, duže vas drži i osećate se dobro.
Zašto o ovome uopšte pišem, ako nam je sve jasno u vezi sa ovom životnom namirnicom? I dobra je i kvalitetna i jeftina… U stvari, tako bi trebalo da bude, a u realnosti i nije baš tako. Nije lako naći crni hleb, iako ga takoreći svaka pekara i samoposluga imaju. I ne samo to. Na proveru kvaliteta i takmičenje, crni se upošte i ne iznosi. Jasno je zašto… to su u najvećem broju neki prazni „fensi“ hlebovi, imitacije, lažnjaci, ili ih nazovite već kako hoćete, koji se prodaju za skupe pare. Lepo izgledaju samo spolja. Kada ih presečete, imaju istu strukturu kao i beli hleb, samo su malo potamneli u nekom pekarskom solarijumu. Sve to, pritom, ima relativno ili vrlo visoku cenu. Dakle, ovog jutra pričamo i o nekoj vrsti prevare. Naravno da im onda i ukus baš ne liči na onaj koji daje celo zrno, već osećate miris kafe. Mada kad se bolje razmisli, to što je u parče hleba ugrađena i šoljica kafe, (one koja farba i daje izgled crnom hlebu) dođe mu kao neka „2 u 1“ varijanta koju do sada nismo uspeli da razumemo. Možda taj hleb radi po principu – uz parče testa se razbudite, i jedete i pijete kafu u isto vreme.
Na kraju još ispada da od te „farbe“ ima i neke koristi, barem izjutra.
Dobro jutro.
(Foto: lunetta-mama.livejournal.com, ilustracija)