Ustanak (31. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

PODEŠLJIVA CRTICA

Jeste li podesili časovnike? Mnogi se u ovakvim situacijama pitaju – na koje vreme – staro ili novo. Pa, na zimsko. To je, u stvari, ono pravo vreme. Reći će neko da je uvek pravo vreme, ali mislim sada na gledanje na sat. Ućarili smo malo fore za spavanje ali ni to nije krucijalan razlog za epitet „pravo“ vreme. Pravo je jer je sada onoliko sati koliko stvarno i jeste. Kad se ujutru probudite, vidite sunce na nebu. Po onom starom pravilu – podne je kad je sunce u zenitu, i kad se senka štapa pobodenog u zemlju ne vidi. A sa novim običajem da se sat pomera unapred i tzv. letnjim računanjem vremena, ispada da podne nije u podne. No, uđosmo mi ponovo u režim gledanja na sat koji je utvrđen po nekim davnim pravilima, prilagođenim prirodi. Ipak, svako pomeranje časovnika, naročito s ponedeljka i starta nove sedmice, donosi nevolje. Prvi radni dan nakon pomeranja sata čini nas nervoznim, dekoncentrisanim i, nekako, neprilagođenim na promenu. Više je saobraćajnih nezgoda, ljudi su razdražljiviji i manje produktivni na poslu. Ne želimo da vam rano izjutra zvučimo kao da čitamo neki horoskop iz novina, ali ipak, kažu da nije najpametnije danas započinjati ništa krupno i treba izbeći važne odluke. Opustite se i uživajte u dužem snu, priviknite se na promenu natenane.

Uvek sam smatrala da je pomeranje časovnika veštačka i nepotrebna tvorevina. No, kad je već tako kako je, posmatrajmo pomeranje časovnika kao početak nečeg novog. Samo, ne znam čega… Možda je kraj nečeg starog, ili nešto slično… ko će ga znati.

Dobro jutro.

2

(Foto: www.pinterest.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s