Ustanak (7. novembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Ko je najbolji građanin na svetu?

Vlasnici pasa u Hrvatskoj bi mogli od 1. januara 2017. godine da plaćaju državi porez od 100 evra za svog ljubimca. Ako se država odluči za uvođenje ovog poreza on bi mogao zahvatiti oko 350.000 ljudi, koliko ima registrovanih vlasnika pasa. Predstavnici hrvatskog Ministarstva poljoprivrede smatraju da bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da treba da osiguraju kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca. Ideja je, naime, da se od plaćanja poreza izuzmu vlasnici sterilizovanih pasa kao i oni koji su udomili pse iz skloništa. Ovakvo rešenje podržavaju i udruženja za zaštitu životinja.
A vlasnici šta kažu, ne znam još detaljno. Možemo samo onako, komšijski, sa strane da prokomentarišemo. Generalno, volimo životinje, je l’ tako? Generalno, jako smo gnevni kada neko ne mari za ljubimce i druge životinje, kada ih ne pazi, ne hrani, i štošta još loše. Takvim, u najmanju ruku, neodgovornim ljudima, ne želimo baš život okićen šljokicama i mašnicama: naprotiv. Gledate tako u vašu kucu ili macu, i mislite se: ma ne bih dao/dala, da ti fali dlaka sa njuške! Nema cenu. Ipak, država je nađe, i kaže, ako imate odgajivačnicu, ako prodajete rasne pse, šta god ko mislio, ima i sjajnih odgajivača, ili ako niste sterilisali ljubimca, to košta 12.000 dinara godišnje. I sad, nije to ni mnogo, hiljadu dinara mesečno, ali – za šta? Hoće li taj novac otići u azile, u hranu za životinje, u veterinarske ambulante, u parkove za pse? Ne znamo. A šta je sa onima koji baš, baš vole svog ljubimca, a nemaju ni toliko da izdvoje mesečno? Nije ni njih malo. U skučenom kućnom budžetu, teška srca, životinje ispaštaju. Ovo jeste mnogima dosadna, ižvakan tema, ali, zar je nužno danas sve dovesti u red preko poreza? Ako i jeste, da li je građanska neposlušnost biti najrevnosniji građanin koga je birokratija mogla da zamisli? Da svi vozimo savršeno oprezno, vezanih pojaseva, da ne kasnimo sa računima, da ne budemo lenji, da ne budemo alavi, da ne budemo gladni političke moći, već snage u obrazovanju, kako bi tada bilo? Ma da, i ja mislim, lakše dati sto evra.

Dobro jutro!

1

(Foto: worldscutestdogs-blog.tumblr.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s