Ustanak (9. novembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Tata-mata

Već dugi niz godina, povremeno čujem trubače kako sviraju lutajući između stambenih blokova, ne bi li našli nekog urbanog boema da ih „okiti“. Nije važno da li je vikend, radni dan, 8 ujutru ili 2 popodne, prosto se samo zadese tu, i naprave veselje na koje si pozvan, hteo, ne hteo. Tržište uličnih svirača, bendova za slavlja, svadbe, kafiće, mature i slično, ogromno je. Zato treba biti i dovitljiv. Ko god od talenta zarađuje, dobrodošao je da to i dalje radi, zar ne?

I oni što sakupljaju staro gvožđe i sporo prolaze kolima između zgrada i govore preko razglasa, treba da budu mudri. Jednom sam među njima čula pravog marketinškog maga. Zvučalo je, manje-više, ovako: „Otkupljujemo vaše stare frižidere, šporete, tašte, bojlere, ajde ajde, dosta spavanja, da zaradim i ja i vi, rešite se muke, sve što vam ne treba, mi uzmemo, dotrajale kade, loše tašte, dronove, didža-bidže, šta god vam ne treba, mi uzimamo, pa čak i malo platimo, za lenju decu vi plaćate!“ Ležim u krevetu, nedelja, 8 ujutru, i smejem se slatko. Marketing zna gde gađa, a to mora biti emocija.

Verujem da su mnoge modne trendove pokrenuli baš, na primer, šeširdžije, krojači, slikari, balerine, prodavci sportske opreme, majstori za skejt, kišobrandžije, pa i trgovci ovim predmetima. Ovih dana će uspeti da zarade oni što prodaju kišobrane, ali pamtiće se trgovac koji je kišobran prodao i na 25 stepeni u maju. Stari frižider bih besplatno dala duhovitom oglašivaču za staro gvožđe. Uz dobru reklamu, svaki zanat možda i može da opstane. Možda ne baš svaki, jer uvek se nadamo da će političari jednoga dana, bar malčice, razmišljati o promeni profesije u, recimo, sajdžije (krajnje je vreme), trubače (mi više kapaciteta u plućima baš i nemamo), ili oglašivače za sakupljanje starog gvožđa. Dala bih im i frižider i sve što iskače iz njega.

Dobro jutro!

1

(Foto: ActiveRain, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s