Ustanak (10. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Uvek sam plaćao sve račune. Jednom mi se desilo da je zbog nepredviđenih troškova ostala struja neplaćena dva meseca i onda je bilo teško pozajmiti novac i platiti dug, a u isto vreme i vraćati ga dok se život i dalje nastavljao. Niko nije pitao kako mi je, a za to vreme, sećam se da su neki poznanici uporno odbijali da plate režijske troškove vodeći pri tom život na „visokoj nozi“. Naivno sam smatrao da će naplata kad tad doći na vrata, makar i prinudna, pa sam bio zatečen odlukama da se dužnicima oprosti deo duga, ili isti reprogramira. Dužnici su, oni koje sam lično poznavao, i dalje vozili džipove, išli na zimovanja i letovanja, a dugove smo plaćali mi, obični. Izgleda da je toj praksi došao kraj, jer su recimo od iduće godine, najavljene novine u vezi sa dugovima. Na primer, ako ne platite račun za telefon, a mi smo tu najosetljiviji, vaš dug registrovaće u Kreditnom birou i vi ni u jednoj banci nećete moći da se zadužite. Mobilni telefoni su naša slaba strana, tu kad nas isključe kao da smo ispali iz ekspres voza. Naviknuti na stalnu komunikaciju sa svetom, teško prihvatamo prekid iste, makar i zbog računa koji svojom krivicom nismo platili. Milijarde dugova čekaju na naplatu ne samo u ovoj oblasti. Mnogo dugujemo za struju, komunalije, poreze, a to ipak jednom mora da se vrati. Država je malo stala na noge, povećaće primanja nekih zaposlenih i penzionera, pa kad je već tako onda nema izgovora za neplaćanje vlastitih računa. Samo da ne dođe opet do nekih vanrednih izbora pa krenu populistička obećanja kandidata. U tom slučaju, oni koji su ranije plaćali sve na vreme ostaće zatečeni i besni zbog svoje građanske svesti, a oni drugi će obezbediti nekome vlast, a sebi oprost dugova. Nepravda, pa to ti je – rekao bi Kalimero.

Dobro jutro!

1

(Foto: ИН4С, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s