Ustanak (11. novembar – Crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

 

Pre devedeset osam godina u vagonu u Kompijenju kod Pariza, Nemačka je kapitulirala. Sve vreme ga je svet slavio kao Dan primirja, a pametni Srbi tek od pre neku godinu. Ako zvanični podaci kažu da smo zaslepljeni idejom jugoslovenstva koju su drugi tumačili kao vlastitu prečicu do nezavisnosti, onda podatak da se broj žrtava Srbije u Prvom ratu meri sa preko milion i po mrtvih, zvuči kao nenaučena lekcija kroz decenije dvadesetog veka. Juriš sa Solunskog fronta zadivio je Evropu, a ideja da se vlastita državnost ustupi nekakvoj utopijskoj ideji sveslovenskog bratstva doneo je razočarenje saveznika. Razočarani su time bili i neki srpski junaci, ali vlasti ih je brzo smenila pa penzionisala, a oni kao žrtve gurnuti pod tepih bratstva i jedinstva. Nastavilo se tako da je Jugoslavija postala ubrzo „trula“ pa ju je posle Drugog svetskog rata nasledila „Titova“ a nakon nje, i krvavog rata devedesetih takozvana „žabljačka“. Kad su nam braća Crnogorci doneli nezavisnost. zahvaljujući svojoj odluci o osamostaljenju, shvatili smo napokon da su dva i dva četiri i da nema svrhe braniti neodbranjivo i ljubiti ono što se ljubiti neće. Međunarodna zajednica koja nas je pre sto godina prihvatila kao borce za slobodu, pravednike i junake, kasnije nas je svrstala u negativce i još uvek nosimo breme dežurnih krivaca za sve što se desi na Balkanu. Kapitulaciju 1940. godine u istom vagonu potpisuje pred Hitlerovom silom i Francuska, i to se smatra poniženjem koje je firer priredio bivšim pobednicima. Vagon je tokom rata uništen, ali ostaju nam uspomene i sećanja na vreme kada su naši pradedovi i dedovi vojevali za slobodu koju danas imamo, ali je kontrolisana takozvanim novim svetskim poretkom. Simbolika ili ne, na svetskoj sceni je pre dva dana došlo do velikog zemljotresa izborom Trampa za predsednika Amerike, ali iako mnogi najavljuju, to ništa ne mora da znači Srbiji. U se i u svoje kljuse, pa, pomozi nam bože. U čast svih palih junaka, Srbijo, dobro jutro!

1

(Foto: kaldrmaskragujevac.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s