Ustanak (14. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, u narodu poznatu i kao Sveti Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. E, kad smo kod lekara, odmah da im se osim čestitke uputi i molba za malo strpljenja. Elem, Srbiji je krenulo bolje, pare su odvojene za malo veće zarade i lekarima, pa hajde dragi naši lekari, sada odustanite od odlaska u inostranstvo. Čujem da ste već zatražili blizu hiljadu „ausvajsa“ za rad van zemlje, pa mi to ne uliva nadu da ćete me poslušati. Ali, stvarno, šta ćete u tom inostranstvu da vas čovek pita? Pa tamo ništa ne valja. Odmah ćete dobiti opremu za rad, najsavremenije uslove za stručno usavršavanje. Tamo ćete raditi prekovremeno i svaki sat će vam biti plaćen. Možete da očekujete i bonuse krajem godine. Moći ćete da letujete i zimujete, bilo gde da poželite. Takođe, uspećete u kratkom roku da podignete kredite za kuću i auto, možda i vikendicu jer banke vole da pozajmljuju lekarima. Na zapadu su oni najpoželjiniji klijenti. Opet ponavljam, ne valja tako. Imaćete pacijente koji će se smenjivati kao na traci ali će zato sve unapred biti isplanirano i zakazano bez nerviranja, rasprave i čekanja. I tako, svaki dan, dosadno i neuslovno na tom trulom zapadu. A kod nas? Milina. Uživanje u dežurstvima koja potraju više od 24 sata, plati koja sa sve dnevnicama iznosi nešto više nego tri minimalca u najvećem broju slučajeva. Oprema i osnovna sredstva za rad transparentno su nabavljeni na tenderima po najnižim cenama, pacijentima ćete pisati recepte za lekove kojih nema na listama Fonda, dobijaćete i batine povremeno ako se neko mnogo iznervira zbog čekanja, ili neoverene knjižice. Kažem vam, milina, a vi zapeli da krenete iz zemlje. Pa, gde vam je tu razum, ljubav prema rodu i otadžbini, pitam se dok se se sve vreme šalim iznoseći najozbiljnije dramatične podatke da ako nešto država odmah ne podrži zdravstvo u kompletu, neće imati ko da nas leči iako svi izdvajamo za zdravstvo ali i za školovanje mladih budućih lekara. Ne bih voleo da uvozimo lekare, a pogototovu ne bih želeo da me leči neko ko ne razume jezik kojim mu se obraćam.

Dobro jutro!

1

(Foto: www.suggest-keywords.com, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s