Ustanak (15. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Rasvetljena crtica

Beograd je jedan od prvih gradova u Evropi koji je okitio svoje ulice novogodišnjom rasvetom. Kićenje je počelo krajem oktobra, a prva dekorativna rasveta uključena je 1. novembra. Tako će, kažu, Beograd među prvima privući turiste pred novogodišnje praznike. A građani prestonice Srbije, ni krivi ni dužni, dva meseca pred Novu godinu postadoše zakićeni i to pre onih u Evropi gde se zbog katoličkog Božić ranije ukrašavaju gradovi u odnosu na nas kojima je Božić u januaru. E, sad smo im doakali…

No, kod nas se već osećaju neke posledice ove promene. Prvo smo se početkom novembra, tokom još uvek toplih dana zakasnelog miholjskog leta, „smrzavali“ pri pogledu na ukrašene ulice, na Deda Mrazove od led lampica, irvase, sanke i zvončiće koji podsećaju na pozni decembar. A onda je problem podignut na viši nivo. Sada rano postavljena novogodišnja rasveta počinje da nas preispituje. Prosto vas atmosfera na ulici tera da mislite da je uveliko decembar, da će Nova godina koliko sutra zakucati na vrata, a da toliko toga nismo još stigli da obavimo. Rasveta kao da nas požuruje jer 2017. sad već bukvalno kuca na vrata, a vi niste još gomilu stvari obavili u ovoj tekućoj, a kamoli kupili poklone dragim ljudima. Prvo sam mislila da je ovo moj subjektivni osećaj kraja decembra, ali sam u razgovoru s drugima shvatila da delimo isti utisak, i da nam on svima, spontano, stvara nervozu u tom šljaštećem novogodišnjem ambjentu koji nam, usput, „šapuće“ kako je u stvari sve kul, a budućnost čeka iza ugla.

Inače, kad smo kod budućnosti, najavljivano je da je pompezna dekoracija tu u cilju privlačenja turista ali i da će je biti više nego inače. Ali je nema ni u širem centru grada, a kamoli na periferiji. O gradovima u Srbiji da ne govorim, to je tema za posebnu Crticu. Evo je i sad, ovako rano ujutru, upaljena od noćas, preispituje me…

Dobro jutro!

1

(Foto: Mexperience, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s