Ustanak (16. novembar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Potraga za blagom

Da li znate ko je Milija Luković? Ne? Nema veze, ne znam ga ni ja – samo kao novinsku vest, i, možda, inspiraciju.

Nedelja jutro, na Adi Ciganliji treba da počne maraton u znak podrške osobama obolelim od dijabetesa. Hladno je, vetar duva, tako da niko ne obraća pažnju na čoveka koji šeta plažom sa čudnim štapom u ruci. Tačnije – detektorom za metal. Izgleda kao da treba da pronađe bezbedan put kroz minsko polje. Posmatram ga par minuta, ali sem ritmičkih pokreta levo-desno, ništa se ne dešava. Ja odlazim svojim trkačkim putem, on je nastavio da pročešljava Adu. I ne, to nije Milija Luković.

Milija Luković je Budvanin koji već deceniju i po, kada prođe turistička sezona, pročešljava plaže sa detektorom za metal. U potrazi za novčićima i zlatom. Sačeka da prođe sezona i da se plaže rasčiste, pa onda „lovi“ ono što je poispadalo turistima i kupačima. Kako je sam, svojevremeno, izjavio – najbolji ulov je bio 200 evra za jedan dan u novčićima, a dešavalo se da u zlatu zaradi i do hiljadu evra!

Ali, to je Budva. Koliko li su Beograđani bili „izdašni“, to je otkrio naš neimenovani junak priče. Kojem je, možda, Milija bio inspiracija kada je priču o njemu, pre par godina, prenela beogradska štampa. Nijedan dinar nije za bacanje, doduše, lakše je ako po plaži ispadaju evri u metalu. Po zvaničnom kurusu – 123 puta lakše.

1

(Foto: Today I Found Out, ilustracija)

 

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s