Ustanak (17. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Umemo li da maštamo? Da sanjamo? Da li smo zaboravili da se u samoći prepustimo mislima o tome gde bi i kako naš život mogao da izgleda? Izgleda da jesmo. Nema u Srbiji samoće. U malim stanovima tiska se nekoliko generacija, od dede do unuka, svi imaju neka svoja posla i uglavnom su bučni. Jedu galameći, spavaju i hrkanjem smetaju drugima, rade dok im šefovi galame nad glavom, voze psujući majmune, idiote, kretene i budale i… ko će još da mašta o lepšem mestu za život? Eto, to nije uspelo ni jednom Čehu koji je na granici između Srbije i Hrvatske napravio sopstvenu državu koju je nazvao „Liberland“. Ne sme ni da kroči na tih nekih sedam hektara koje je „zauzeo“ jer se ni Srbiji, ni Hrvatskoj, ne ustupa komadić zemlje koji često zbog toka Dunava menja vlasništvo. Svejedno, ako bi zamislili da je moguće napraviti svoj raj na zemlji kako bi to moglo da izgleda? Recimo, bez struje i vode teško da bi mogli da funkcionišemo. Postoje mini centrale, vodenice koje bi u isto vreme mogle da daju struju i čistu vodu. Nemamo internet, ništa zato. Dovoljno je da u blizini imamo par dobro informisanih komšinica i Gugl u tom slučaju gubi trku. Onda, televizija. Šta će nam televizija? Dovoljno je biti u braku. Sirotinjska zabava postaje način da se poboljša natalitet, samim tim i uveća broj stanovnika. Šta ćemo bez megamarketa? Ništa. Zasadimo malo povrća, zapatimo živinu, nabavimo prase i jednu ovcu, kozu ili kravu i polako. Biće i šargarepe i krompira, svežeg graška, boranije, celera, svinjetine i mleka. Kako ćemo bez automobila? Alat u ruke, konjska kola i jedno konjče i eto prevoza. Sve pobrojano je moguće ali u našim uslovima teško ostvarivo bez donacija i nevladinog sektora. Tu ima da zapnemo, sto odsto, ipak je ovo Srbija. Zna se šta Srbija zna o svima njima. Teško da ćemo ikada moći da zabodemo zastavu na taj vlastito osvojeni komad zemlje, proglasimo vladu, predsednika, formiramo parlament, stvorimo diplomatiju, vojsku, policiju, formiramo jaku nacionalnu valutu jer, ko će to sve da izdrži? Jedino onaj ko je sačuvao bar malo od lude glave u kojoj je kap normalnosti – da zamišlja šta bi bilo kad bi bilo pa čak i kad to nešto ne bi ni teoretski moglo da preživi i uspe. Ovo maštanje je bar lekovito za normalne. Mislim pritom na nas koji se predstavljamo normalnima.

Dobro jutro!

1

(Foto: Wallpapers, Backgrounds, Images, Art Photos., ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s