Ustanak (18. novembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Duh sportskog duha

Protekle nedelje, napadač Bajerna Tomas Miler, nakon utakmice sa San Marinom, koji su ubedljivo pobedili 8:0, dao je, prema mišljenju mnogih, pomalo bahatu izjavu. Miler je nakon pobede rekao da nema smisla da se igraju takve utakmice jer „svetski šampion ne bi trebalo da gubi vreme sa takvim protivnicima“. Zbog Milerove izjave reagovao je portparol Fudbalskog saveza San Marina Alen Gasperoni koji je u deset tačaka objasnio Mileru smisao igranja te utakmice. Sem što mu je objasnio da od toga profitira fudbalska federacija zbog prava TV prenosa, da se o San Marinu piše i priča, ukazao je i na lepotu sportskog duha koji je, iako su poraženi, makar malo postojao kod njihovih građana i navijača. Gasperoni se čak, neko bi mu i zamerio, dotakao nemačke „ružne prošlosti“ iz prve polovine XX veka, ali i toga što, „nose bele čarape na sandale“.
Tek nakon što se pogleda ko i kako vodi velike fudbalske saveze, poput FIFE, gde je samo kao višnja na vrhu kupa, ne fudbalskog, niti slatkog od vanile, već onog od proneverenih para i korupcije, priča o nekadašnjem članu izvršnog odbora Čaku Blejzeru. Socijalni status mu je dozvoljavao da, kao poznati ekscentrik, iznajmljuje za 6.000 dolara mesečno apartman u Njujorku – samo za svoje ljubimce mačke! Pročitah odličan komentar na ovu vest: Miler je u ovom trenutku bio oličenje modernog fudbala: sporta bez duše. Nekada se fudbal igrao da bi bogataši i sirotinja bili isti makar na tih 90 minuta, da pruži priliku svakome ko voli ovu igru da izađe na travu i pokaže šta zna, da i potlačeni i zgaženi budu u situaciji da makar na taj jedan dan budu pobednici. Da svi, i oni na travi i oni na tribinama, makar na tih 90 minuta dopuste sebi da zaborave na neplaćene račune, na dugove, nemaštinu, glad i ratove i učine da lopta bude centar njihovog univerzuma, na makar tih 90 minuta. Fudbal je bio prilika da dva brata zajedno krenu na stadion, odvoje se pred ulazom, budu najljući protivnici dok se lopta kotrlja, a onda se zagrljeni vrate kući. U isto vreme je bio prilika da dva stranca budu zagrljeni u proslavi pogotka kao najbliži rod, stavljajući sve svoje razlike na stranu. Fudbal je bio prilika da se živi život.
Sada, visoki fudbal je onaj u kom se najmanje govori o samim utakmicama. I ove stavke odgovora Mileru, jesu generalizacija nemačkog naroda, koje treba uzeti sa rezervom. Međutim, reč je o časti u sportu. Nekadašnji trener Mančester Junajteda Aleks Ferguson bio je svojevremeno kritikovan što protiv, očigledno slabijih, timova na utakmicama manjeg značaja u prvu postavu stavlja najbolje igrače. On je uvek odgovarao, to je jer poštujem protivnika i igru. Poštuješ igru, poštuješ pravila, protivnika, sebe, saigrače. To je kao ispit na fakultetu. Nažalost, sport danas često pada na ispitu.
Dobro jutro!

1

(Foto: BayernForum.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s