Ustanak (21. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

 

CRTICA ZA RAZMIŠLJANJE

Ko kaže da se o našim običajima i naravima ne može učiti iz svakodnevnih situacija? Vožnja u autobusu, čekanje u raznoraznim redovima i čekaonicama mogu biti zanimljivi za razmišljanje ili tema za pisanje. Evo jednog primera. Dok desetinama minuta čekate u pošti, hoćete-nećete, ne možete da isključite svoja čula. Tako pre neki dan, dok svi stojimo u onom dugačkom redu za plaćanje, zavidljivo posmatramo drugi, malecki red, u kome se čekaju prispele pošiljke. U njemu stoji tek jedna srećnica, dok je druga već završila i polako se odvaja od šaltera. I dok sledeća devojka koja je došla na red samouvereno pruža parče papira kroz šalter, pojavljuje se mladić i srdačno pozdravlja (takođe mladu) poštansku službenicu. Njoj se osmeh razvlači od uva do uva, i počinje razgovor sa njim. Cedulju, koju je već primila i počela da rešava, ostavlja pored tastature, ustaje, uzima njegov papir i sprema se da mu uruči to po šta je došao.

Pa dobro“, progovori u nekom trenutku nezadovoljna devojka ispred šaltera „je l’to u redu?“, i počinje da obrazlaže zašto službenica u sred posla s njom, započinje rad s novom strankom. Službenica mrmlja neko opravdanje, ali devojka na to odbrusi da i ona radi sa strankama, pa opet nikoga ne pušta preko reda. Snalažljivi momak, međutim iskoristi tu repliku i reče kako je sasvim normalno i ljudski da se da prednost nekome ko vam je poznat i drag, što ona sigurno zna ako već i sama radi sa strankama. Ostali koji ovo posmatraju, u mom redu za plaćanje, počinju da se tiho smeju i komentarišu…

I stvarno je bilo smešno i neubedljivo opravdanje momka, koji je tako grubo primljen preko reda, ali je ipak ubio dve muve jednim udarcem: ispao je džentlmen jer je pokušao da odbrani simpatiju, a usput je izjavio nešto što do tada verovatno nikada i nije. No, ostaje ono čuveno, za Srbiju uvek aktuelno, pitanje „zašto preko tuđih leđa?“.

Dobro jutro.

People Waiting In Line

(Foto: Језикофил, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s