Ustanak (28. novembar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

„Brzi“ novčanici

U autobus ulazi stariji čovek i prosi. „Pomozite deki. Dajte neki dinar. Za hleba. Za lekove. Deka je srčani bolesnik“, ponavlja prosjak sa štapom svoju mantru.

Autobus poluprazan. Svoju turu prosjak sa štapom je započeo iz prednjeg dela autobusa. Zadržao se tu pola minuta. Niko mu ništa ne daje, on se okreće i kreće ka sredini autobusa, ponavljajući svoje reči.

I onda se dešava interesantna stvar. Nekoliko žena iz prednjeg dela autobusa otvara svoje novčanike, vadi pare… Ali deka-je-srčani-bolesnik je već na drugom kraju vozila. Živahno obilazi autobus, ne gleda šta mu se dešava iza leđa. Žene, sa novčanicama u rukama, ostaju na svojim sedištima. Kao da čekaju da kupe kartu.

Autobus se zaustavlja, prosjak sa štapom izlazi. Da sačeka novi autobus. Žene vraćaju novčanice u novčanike.

Dakle – ili je deka bio suviše brz, ili su žene dobrog srca bile… malo spore. Možda će više sreće imati pri narednim susretom sa njim.

1

(Foto: aie-guild.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s