Ustanak (29. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Eh, ta stara vremena. Da je kao što nije, danas bi se odmarali. U stvari, bili bi na selu gde bi se, na današnji dan, u ta stara vremena, organizovao – svinjokolj. Cvrčali bi čvarci, ogromna trbušina bi izbacivala crevca i druge iznutrice, deca bi poskakivala po blatu, a stariji bi nalivali pljoske sa šljivom pored velike vatre naložene na sred dvorišta. Na televiziji bi išli domaći ratni filmovi, na radiju koračnice i vatreni politički govori, a gradovi i sela okićeni trobojkama sa petokrakom. Deklarativno, svi bi se zaklinjali Partiji i drugu Titu na vernost i koračanje pravim putem, dok bi krajičkom oka vrebali da li se prža dobro upržila i da li su čvarci dobro isceđeni. Na pumpama ne bi bilo goriva, u rafovima deterdženta i kafe, ali tekstilna industrija bi odavno već sašila i isporučila dovoljan broj titovki i crvenih marama za pionire. Posle spojenih nekoliko dana odmaranja svet se vraćao svojim obavezama, prvog bi stigla plata i sve što miče, upadalo bi u novogodišnju histeriju. Danas nema više od par stotina ljudi koji će se setiti tog čuvenog 29. novembra, Jajca i AVNOJ-a, i to samo iz ideoloških razloga, a ovi ostali mogu samo da maštaju o vremenima za koja znamo da su otišla a da za sobom nisu ostavila ništa drugo do uspomena na nešto danas nedohvatljivo i nestvarno. Međutim, najmlađi koji nose sećanja na ta vremena, sada imaju pedeset godina. Malo da se kaže, kasno je za nas, a mnogo da bi se planirala dugoročna svetla budućnost. A ona nam se nešto u poslednjim decenijama ne da.

Dobro jutro!

0

(Foto: www.nspm.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s