Ustanak (30. novembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Malo, malo, pa država kriva. Nije, nego. Iskreno, kriva je u mnogo slučajeva gde se umešala da reši probleme. Iskustvo je pokazalo da gde god država ukrupnjava, integriše, sređuje, rešava u stvari dobijamo muziku pleh orkestra koji svira Baha, na primer. Sve je po zakonu, sve je lepo zamišljeno, ali u praksi škripi. Pojma nisam imao da se u apotekama ne može da pronađe lek koji smiruje stomak. Navodno, nisu prošli tenderi, pa proizvođač nije isporučio dovoljne količine, ili nije imao dovoljno sirovine, a država je sve svoje obaveze isplatila i očekuje se da taj neki lek bude dostupan tek krajem januara iduće godine. Država nije mislila na to da se stomačni grip pojavljuje tokom cele godine, a nekako najviše u jesen kad dođe do naglog zahlađenja. E, to vam je ta pleh muzika. S druge strane, država nam mnogo uzima, od akciza, poreza na plate, osiguranja koječega, čišćenje obala i rečnih korita, prenos struje kroz distributivni sistem EPS-a i šta sve ne. A tamo neke „nerazvijene“ zemlje u Evropi su, kako mi javlja jedan prijatelj, odlučile da pozdrave jedan par iz naših krajeva, tačnije iz Homolja. Taj par je u Malom Crnuću sklopio brak i odselio u Evropu na privremeni rad. Pre neki dan, nepoznati čovek, kurir, zazvonio je na njihova vrata i predao bocu šampanjca i čestitku nemačke opštine uz najlepše želje povodom jubileja – pedeset godina braka. I, šta reći? Pedantni Nemci negde su zabeležili podatak o venčanju svojih privremenih građana u srpskoj varoši pre pola veka, i setili se da pozdrave jubilarce. Iz homoljske opštine koja ih je venčala, dobili su opomenu za porez. Da se ne opuštaju na zlatnoj svadbi pa potroše sve pare.

Dobro jutro!

Advertisements

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s