Ustanak (6. decembar – Crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

 

Da me neko pita ne bih znao da odgovorim na pitanje kad su u naš sistem uvedene liste čekanja za pacijente. U neka druga vremena, išlo se kod lekara ali mnogo manje. Bili smo zdraviji, možda? Ili mlađi kao nacija, ko zna? Ili je taj sistem ipak bio savršeniji iako je na kraju propao. Svemu dođe kraj pa i čuvenim listama gde se za pojedine intervencije čeka i godinu, dve pa ponegde i tri. Uvođenje prakse zakazivanja pregleda elektronskim putem, tek je napravilo haos. Sećam se iskustva iz Niša od letos, gde su prvog dana imali pad sistema pa su ljudi zbog toga bili em bolesni, em nervozni. Pokušaj da se te liste ukinu, ili bar smanje, jeste i najava da bi već od iduće godine, morali da pazimo da li se odazivamo na preglede koje smo zakazali. Bićemo kažnjavani ako recimo dobijemo termin pa se u utanačeno vreme ne pojavimo kod specijaliste. Kazna nije tako mala. Godinu dana nećemo imati pravo da se lečimo. Tako prevodim jedno tumačenje koje kaže da pacijent neće moći da zakaže sledeći pregled bar godinu dana da se nauči pameti. U međuvremenu, niko nam neće zabraniti da se lečimo privatno, možda baš kod istog lekara koji nas je ocinkario sistemu. Zakon nije još pred nama da bi mogli da ga komentarišemo, ovo samo spekulacije, čekaćemo da vidimo šta su nam to spremili zakonodavci. Do tada, imamo dovoljno vremena. Još tri sedmice možemo slobodno i bez sankcija da izbegavamo preglede koji su nam zakazali možda još prošle godine.

Dobro jutro!

1

(Foto: Dr. Apple San Diego, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s