Ustanak (12. decembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Tender za novi Zender
Jedan od mojih omiljenih komičara, Irac Dilan Moran, simpatični mrgud koji ima fantastičnu moć da stereotipe pronađe u nečemu gde ih ne bismo sami uočili, rekao je jednu istinu i lažnoj političkoj korektnosti. Ispričao je kako je, putujući sa svojim stend-ap nastupima, bio i u Nemačkoj. Kaže, fini ljudi, ljubazni, odmereni, ispoštovali sve dogovore, dobar utisak. Ali, kaže Moran – meni džaba! Kad god ih gledam i slušam, i klimam glavom na to što govore, i lepo tako razgovaramo o svemu i svačemu, jedina misao u glavi mi je „Hitler, Hitler, Hitler, Hitler…“. No, nije rekao i naglas. On je svoj honorar od prodaje karata uzeo, i otišao dalje. Drugi komičar koji je isto sa mnogo intelekta provocirao političku korektnost, bio je montipajtonovac u ranijoj komičnoj seriji „Motel Folti“ u kojoj glumi neurotičnog vlasnika motela koji u svakoj situaciji koja ne bi trebalo da je čudna, nađe pukotinu gde procuri njegova socijalna nelagoda. Tako su mu u jednoj epizodi došli gosti iz Nemačke, pa je svoje osoblje strogo opominjao: „NE SPOMINJITE RAT!“. U svakom obraćanju njima, baš njemu bi se desila frojdovska omaška, pa bi spomenuo rat umesto računa, logor umesto sobe i slično.
Mi ovde, u Radio Beogradu, Lili Marlen ni ne spominjemo. Ova zgrada nosi i deo gorke istorije četrdesetih godina prošlog veka. Ali, Nemci nam dolaze u Srbiju, tačnije, nisu ni odlazili, mi idemo tamo, ekonomija nas povezuje. I politika, kažete? Ne, ne, i to je sredstvo ekonomije. Gosti u Skadarliji su deo profita od privrede, ugostiteljstva. Smeta Lili Marlen, a ne smeta bahato parkiran džip srpskih „biznismena“, jer oni su naši. Ćuti, i ne diraj đavola. Da li je naš đavo Lili Marlen? Da li se, ako i jeste nekim slučajem bila provokacija, ovde možda mogao naći i treći komičar u nizu? Možda su oni čija su razmišljanja zaista opasna za okolinu, a dela teraju u nove sukobe, baš ta neka domaća kulturna gospoda koja evriće, ne dinare, zadene muzici i konobarima? Da li je vikanje na goste za otkaz – i jeste i nije, možda nije jer su mu namere verovatno bile iz poriva časti i bunta protiv ugnjetavača, a jeste, jer, ako nam Nemci i dalje „rade o glavi“, nismo li svi kolaboracionisti?
Dobro jutro!

1

(Foto: Printscreen YouTube, ilustracija (film „Balkan ekspres“)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s