Ustanak (15. decembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Đak ošamario nastavnicu u školi. Iz čista mira. Šokirana profesorka zažalila što radi posao vredan divljenja i poštovanja. Profesor se iznervirao, tresnuo knjigom o klupu, u stvari možda i u glavu učenika, ali to na sudu nije dokazano. Izgubio licencu. Ko zna koliko još ima slučajeva nasilja u prosveti, a da se o tome ne govori. Zbog sramote. Čije, pitam se? Naše.
U moje vreme, kad se znao neki red, jednom nisam napisao domaći zadatak. Slagao sam učiteljicu i ona me je povukla za zuluf i ja sam ustao. Izgrdila me pred svima i ja sam pognute glave seo. Pošto nisam smeo da lažem roditelje, odmah sam s vrata ispričao moju stranu priče. Prećutao sam ono o zulufu. Međutim, lajava drugarica je sutradan srela moju majku i sve joj istrtljala. Majka se vratila sa pijace vukući cegere ali i prut. Tako me je izmlatila zbog tog slučaja da i danas pamtim te batine. To nije bilo u redu, mislio sam tada a mislim i danas. Pa, šta ako nisam napisao domaći? E, odgovor na to pitanje krije se u razlozima zašto su nam deca takva kakva su, razbacana, napucana i drčna. Mi, njihovi roditelji smo ih navikli na to „pa šta ako nisi…“ i došli smo do toga da su prestali da pišu domaće zadatke, čitaju lektiru, rade fizičko, pa da beže sa časova, a sada evo i da tuku nastavnike, ili oni njih ako se to dokaže. Neki iz zabave zapale pijanog beskućnika a imaju samo 12 godina. Zato će Ministarstvo prosvete, ali i unutrašnjih poslova, da preuzme ulogu one moje konzervativne učiteljice i u slučaju nasilja naših junoša kazne izricati nama, roditeljima. Ima da platiš i robijaš, rođo, ako nisi na vreme pričao, ubeđivao, vaspitavao, ponekad i zveknuo kao što to činiše naši stari. Znam da će sada posle ovog „zvekneš“ da kriknu bolnim jaucima zaštitnici dečjih prava, ali njima naše kazne neće stizati. Nas, roditelje, najviše će boleti zadiranje u novčnik. To je sigurno. Pa ti vidi.

Dobro jutro!

1

(Foto: YouTube, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s