Ustanak (16. decembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

CRTICA s porukom

Svojevremeno je neko ostavljao romantične, poučne i stimulišuće poruke po beograskim pločnicima. Već smo zaboravili na ovu ekstravaganciju koja je znala da nas obraduje i zamisli, kad ono, u Novom Sadu nešto slično. Neko lepi po banderama haiku stihove. Ne znači da se onaj naš sugrađanin preselio u Novi Sad. Jednostavno, ima domišljatih i sentimentalnih popravljača bulevara, ulica i naših duša – uvek i svuda. Pa kad se tako nešto neobično dogodi, ne moramo odmah pomišljati da je reč o istoj osobi.

U te što imaju dobre želje i žele ad sebi i drugima ulepšaju stvarnost, svakako spada niz diskretnih heroja. U poslednje vreme kao da ih je više. Tu svakako spadaju i oni koji sade cveće u sivim, urbanim sredinama zakovanim u beton, ili oni koji sklanjaju papire i kese sa travnjaka. Tu možda spada i onaj koji je na jednoj fasadi u Hilandarskoj ulici napravio „muzej zaboravljenih uspomena“. Mesto sa kog svako može uzeti ili ostaviti neki predmet za koji je bio sentimentalno vezan u nekoj ljubavnoj priči bez srećnog kraja. To su neki mali, sitni pozivi na kreativnost i bogaćenje života koji nas podsećaju da naš dan ne mora da bude ni siv ni jednoličan i da ponešto zavisi od nas u svakodnevici, čak i onda kada se u svemu poštujemo propise. Složićete se da je na banderi lepše videti haiku pesme nego čitulje ili oglase. No, da li ste primetili da smo se na ružne stvari, vremenom, navikli. Kad naiđemo na lepe čudimo se. Ali se i osmehnemo. Neka i vaše jutro bude s osmehom.

Dobro jutro!

1

(Foto: amandaquraishi.com. ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s