Ustanak (19. decembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Od kako je počela sezona slava, još od sredine oktobra, možemo da pričamo na temu kakvi smo, i kao domaćini i kao gosti? Sezona slava trajaće do proleća, skoro. Od Svete Petke do Svetog Trifuna, redom, nikako da predahnemo od đakonija koje svaka domaćica pravi da im ne možeš odoleti. Skloni smo prejedanju i napijanju i to nije ništa novo. Ne znamo za „hvala , ne mogu više“ kad je sve ukusno. Otpuštamo kaiš, satirući sve sa stola kao popisna komisija. Nije novo ni da se umesto u tišini, svetac – zaštitnik porodice, obeležava tako što se umesto u domu, sve premešta u kafanu. Tamo se uz muziku i ciku, razdrljivanje košulja i igranje po stolovima, dešava da se na Svetog Nikolu umesto ribe služi pečenje, umesto vina i rakije toči viski ili tekila, a ponegde se čak i za kraj slavlja dovode dame za animaciju. Zbog gostiju, da upamte kako je bilo dobro na slavi. Sve ovo, na kraju treba da bude zabeleženo na društvenim mrežama uz bar sto lajkova. O običajima od starina malo ko vodi računa. Zato ću navesti neke lepe misli koje su izgovarali naši dedovi jer su očevi i unuci, pa i praunuci očigledno ispali loši đaci, da ne kažem nedostojni čuvari tradicije: „Domaćine, neka ti slava bude srećna i zdrava, da okupiš dobrotu oko sebe od ovoga lepog sveta. Neka na stolu bude sveća, žito, kolač i vino i neka za stolom bude onaj ko se Bogu moli i zna da je tvoj svetac što ga dvoriš vasceli dan do večeri. Podelite svi zajedno zalog od kolača i žita uz gutljaj vina, i srdačno razgovarajte. Neka sveća gori, a kad se razilazite, neka to bude onako kako ljudima dolikuje, bez tumaranja, prangijajanja i vriske u kasne noćne sate“. Eto, kratko, jasno i mudro za svakog ko razume. Neću dalje. Pošto je danas najveća slava u Srba, Sveti Nikola, neka je svečarima srećno i berićetno a gostima ugodno i veličanstveno.

Dobro jutro!

1

(Foto: commons.wikimedia.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s