Ustanak (20. decembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Pahulje, mraz, staklo, šare, Deda Mraz, grejano vino, bina sa rasvetom i pevačica – ukratko bi tako moglo da izgleda poslednje veče ove godine ili prva noć nove. Sve je besplatno, grejanja nema, uostalom šta će nam kad su tu vreli ritmovi uz koje se skakuće i veseli. Sve plaća neko drugi, u naše ime. Lokalne samouprave se takmiče ko će dovesti atraktivnije vedete na improvizovane scene, a ponekad se tu i politički mešetari, naročito ako je na sceni umetnica bliska sa nekim moćnikom. Grad Novi Sad zadao je domaći zadatak Subotici da, umesto što novac iz budžeta grada izvajaju za izvođače na bini, isti usmere u fondove za bolesnu decu. Građani predlažu u Subotici, konkretno, da se osnuje poseban budžetski fond koji bi bio namenjen samo za potrebe lečenja bolesnih građana, bilo odraslih, bilo dece. Ta, man’te sada Novu godinu, poručuju u peticiji humani ljudi. Inspiracija za pokretanje peticija u Novom Sadu i Subotici, u stvari potiče iz Požege, gde je lokalna vlast odlučila da novac odvojen za proslavu donira bolnici. To je za pohvalu, jer građani nisu morali da vrše pritisak za nešto što je jasno kao dan. Nisu ovo srećna vremena, ovo su vremena humanosti i čovekoljublja, solidarnosti i skromnosti. Ako nas je grip prepolovio ovih dana, bilo bi lepo da nas zapljusne i epidemija otkazivanja nastupa estradnih zvezda na javnim dočecima Nove godine jer građanima nisu takvi skupovi vredniji od bolesnih mališana pa i odraslih ljudi. Za sada su dobrotom „zaražena“ tri grada. Ima li ih još na ovoj svetloj listi? Ko je sledeći? Od juče i Čačak ne da dva i po miliona dinara Lepoj Breni. I neka.

Dobro jutro!

11

(Foto: grfear.blogspot.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s