Ustanak (3. januar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

Znam da zvučim kao matoro zakeralo i da stalno nešto gunđam od ranog jutra, ali šta ću – moram. Kad vidim šta se dešava, onaj urođeni osećaj za pravdu mi prosto ne da da ćutim. Evo recimo, mnogo me je iznervirala jedna odluka Skupštine grada Beograda, donesena dva dana pre Nove godine po kojoj će prvorođeni dečak i devojčica u novoj godini dobiti po 300.000 dinara. Prvo što mi je zasmetalo je navođenje dečaka kao prvog, pa tek onda devojčice. Zašto ne devojčica i dečak, već mora obrnuto? Da se zna da je ovo Srbija i da je muško muško, a žensko tuđa kuća. Onda me iznervirala odluka o iznosu para koje će ta, sada već privilegovana, deca dobiti u odnosu na ostale koji su se rodili dan pre, ili dan kasnije. Po čemu je to prednost, roditi se prvi u Novoj godini? Meni se čini da je lepo obeležiti svako rođenje, makar i sa 3.000 dinara. Što mora trista? Da li znate da u Kamendinu živi jedno dete bolesno od srca, nedavno operisano, kojoj majka svaki dan za užinu da novac koji jedva odvoji od nadnice, a devojčica, inače odličan đak, svesno gladuje i laže majku da je kupila doručak, a novac čuva za „ne daj bože“ ako im ne produže ugovor za stanovanje u socijalnim stanovima? Ne znate ni da su tri beogradske bebe dobile novac koji je uplatila jedna privatna kompanija u iznosu od 600.000 dinara, ali zašto o tome Skupština grada odlučuje o iznosu, pitam se. Svejedno, ostali će dobiti bebi pakete i ‘ajd zdravo! Gradska opština Palilula obelela je obraz prema bebama jer će tokom godine svako prvo novorođenče dobiti na poklon bebi kolica. Ne pominjem ostale opštine a ni gradove širom Srbije, jer ko zna šta bi se sve tu našlo za gunđanje. Nije red, nekima je ipak ovo samo Nova godina. Da ih ne nerviramo….

Dobro jutro!

1

(Foto: funny-pics.co, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s