Ustanak (4. januar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Metla bez zadrške

Kao mala, uvek sam se čudila zašto baka mete prilaz do kapije, sa ulične strane. „Samo ti to meti tamo, ka travi s puta“, odmahivala je glavom na moje pokušaje izbegavanja posla i sklanjanja lišća koje će mi svakako biti pare u svetu mašte, a grančice produžena ruka umetnika i prirodnjaka istraživača. Znala sam da će sve to, kad-tad, čim dune vetar ili prođu kola, biti vraćeno u oblaku prašine na taj očišćeni trotoar.
Onda sam shvatila da tako zapravo funkcioniše politika, ekonomski, javni društveni i ekološki odnosi nas prema svetu. Ti pometi, pa će da se slegne dok ti više ni ne budeš tu; kad neko „digne prašinu“, moraće ti odati priznanje da si se trudio! Želeo si nešto da učiniš. Tako je i sa, čitam ovih dana, kanalizacijom i otpadnim vodama u Srbiji. Vi pometite iz svog dvorišta, a dalje, više ne znamo. Tako bi se, kada se ogole diplomatske floskule, zvučao stav nadležnog ministarstva poljoprivrede, i lokalnih samouprava. U EU je prosečna pokrivenost kanalizacijom 70 ili 80 odsto, u Srbiji je 17 odsto, ni Beograd nije potpuno pokriven. Ovo nam i nije najbitnija tema u državi, ali ne biste tako razmišljali, da niste u tih 17 odsto. Koliko znači funkcionalno kupatilo, možda nam neće Evropska unija pomoći, ali ko god da to bude, i poveća ovaj procenat, odlično. Ipak, ako se vratimo na početak ove priče, i kako se koristi metla u politici, više mi se čini da oblak prašine ide u našu travu! A, ako ga iskašljemo nazad, platićemo kaznu za zagađenje životne sredine. Prvo taksativne mere, a onda i podići finansijski moral, ali tamo negde 2020. godine, kada, baš gledam, planiraju da puste u saobraćaj leteće automobile! Dakle, treba mudroga nadmudriti, a metlom pažljivo rasterati štetočine, jer, dok je izbora kod nas, biće i asfaltiranih ulica i kanalizacionih cevi i većih deponija i većih kanti za đubre, ne brinite se, Evropo!

1

(Foto: Subotica.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s