Ustanak (5. januar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Ne znam da li postoji neko, ko je iole znatiželjan, a da već nije pogledao šta nam kažu zvezde za ovu novu godinu. Prvi sam pročitao nekoliko verzija različitih prognoza za sebe i shvatio da je najbolje da zahvalim bogu što sam živ, što sam tu gde jesam, sa svojima oko sebe. Ne sumnjam ja u astrologe, verovatno tu ima nečega što se može videti među zvezdama, ali ko još sme, i da hoće i da ume, da tumači aspekte da kaže recimo da će nekome da bude loše. Kad kažem nekome, mislim na ove, gore. Ko zna koliko bi lekovito bilo da neko pročita ono što mu odgovara, pa makar to i bilo bez veze s vezom. Afere, prisluškivanja, podmetačine, vanbračna deca, vile i stanovi, skupi automobili, međunarodni skandali, sve to pobrojano negde je zapisano u horoskopu za ovu godinu, ali – političarima. Za nas obične, ostaje zanimacija za ljubav, zdravlje i posao. Da li ćemo ostati tu gde jesmo, ili ćemo morati da pakujemo prnje i obilazimo nove poslodavce u nadi da će nam udeliti kakvo-takvo radno mesto, makar i za minimalac? Nekada smo imali državnog vidovnjaka Deda Miloja, od koga se jedino obistinilo da će da se „tumba po celom svetu“. Potom je stigao jedan ugledni dramski pisac koji je smislio kako će nam iz Koštunića stići med i mleko, a za njim i kojekakve vidovite proročice i proroci koji su predviđali svetlu budućnost u skladu sa time ko ih je „odozgo“ za to platio. Uostalom, zar se ne bi cela Evropa lakše snašla da im je neko ukazao na terorizam i veliku seobu naroda? Ostaje nam da verujemo jedino onome što se dešava sada i odmah, ako je lepo, da molimo Boga da potraje, ako je ružno, da što pre zaboravimo, kao i staru u odnosu na novu godinu. Tako je mnogo jednostavnije i lakše se vari. Tako ćemo puštati mnogo manje vetrova u čabar.

Dobro jutro!

1

(Foto: asztromiskolc.hu ,ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s