Ustanak (6. januar – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

LJUBAZNA CRTICA

Odlučih da današnji dan započnem crticom koja će govoriti o ljubaznosti, u skladu sa praznikom koji je pred nama. Nekako, češće primećujemo situacije koje su suprotne od toga. Kao da smo, silom prilika, izoštrili i vid i sluh za ružne stvari pa slabije primećujemo one lepe. No, ipak, ljubaznosti ima, itekako i to je dobro. Primer jednog dobro raspoloženog vozača koji me je pre neko jutro ljubazno i uljudno pozdravio pri ulasku u autobus, u startu me je zbunilo. Pomislila sam da se možda od negde znamo, pokušavala sma da se setim odakle, a onda sam shvatila da se javlja svima koji ulaze na prednja vrata. Možda je to bilo, onako, sezonski, u skladu sa prazničnim raspoloženjem, U svakom slučaju prijatno me je iznenadio. Do te mere, da sam počela da razmišljam kako li putnici, u sebi, reaguju na te pozdrave budući da je ovo krajnje neobična slika našeg gradskog prevoza. Pomislila sam čak da taj vozač pozdravlja svakog desetog, pedesetog ili stotog putnika, pa kome se posreći. Ali, zapravo, on je samo hteo da bude ljubazan i da nekome ulepša dan, pre svega, čini mi se, sebi. I zaista, kada smo ljubazni prema drugima ili kada nešto darujemo i sami se dobro osećamo.

Generalno, mnogo je toga bilo čudno u dvadesetšestici tog jutra: neki putnici su ustajali i ustupali mesta starijima, neki su čitali knjige, drugi su se ljubazno raspitivali za to gde treba da siđu, dok su im putnici isto tako ljubazno odgovarali. I ako mislite da sam se po izlasku iz autobusa probudila – varate se. Baš lepo, zar ne? Neka tako i ostane.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s