Ustanak (18. januar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

 

Mobilni „trećeg doba“ 

Starija žena ide ulicom i mobilni telefon joj zvoni u ruci. Ona malo gleda u njega, pa gleda okolo. I, prvom čoveku koji joj se približio, koji sam zamalo bio ja, reče: „Izvinite, molim vas, kako se ovo uključuje?“

Prilično neobična situacija, morate priznati. Čovek bi pomislio da se očekuje od nekoga ko ima mobilni da i zna kako da ga koristi. Međutim, ono što se često dešava je da rodbina želi da malo „modernizuje“ svoje najstarije članove i onda im kupi „pametan“ mobilni telefon, sa velikim ekranom. Objasne im kako da pozovu nekoga, ali zaborave da im objasni šta se dešava kada njih neko pozove. I kada se na ekranu pojave crveni i zeleni telefon, plus pulsirajuće dugme u sredini. Šta onda treba da se uradi.

Prijateljica mi se nedavno žalila da je njena tetka mislila da joj se mobilni pokvario kada mu se ispraznila baterija. Mladi, ili oni koji su sa novim tehnologijama na „ti“, zaborave da seniorima često moderni proizvodi deluju čak i zastrašujuće.

Nesumnjivo je da je itekako korisno da i stariji ljudi koriste mobilne telefone, kompjutere… Sigurno je da mogu da budu od pomoći. Samo se treba malo više potruditi da pripadnicima trećeg doba približite tu tehnologiju koju želite da i oni koriste. A ne da ih puštate na ulicu i ostavljate na milost prolaznicima. Nije baš dobro za njihovo samopouzdanje.

1

(Foto: Silver Group, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s