Ustanak (20. januar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Pre neki dan je bilo burno u jednoj beogradskoj školi. Naime, kako su izvestili mediji, Ministarstvo prosvete je bilo ogorčeno zbog pokušaja da se u pojedinim odeljenjima skupi po sto dinara od svakog učenika i od tog novca plati sveštenik koji bi došao u školu povodom Svetog Save. Još uvek se ne zna ko je tu koga oklevetao. Neki sveštenici se zaklinju da se tako nešto nikada ne naplaćuje školama, samim tim i deca ne treba da plaćaju apsolutno ništa. Međutim, s druge strane, roditelji se kunu da je ipak od dece zahtevano da donesu novac. Direktorka škole odbacila je krivicu, tvrdeći da postoje različita školska tela koja odlučuju kako treba proslaviti školsku slavu, i na njima je da celu stvar objasne. Tela ćute, a bruka puca. Direktorka škole odlučuje da roditelji đaka, izabrani za “školskog domaćina”, ove godine ipak budu oslobođeni svih troškova oko proslave Svetog Save – i “dnevnice za sveštenika”. Bravo, ali da li bi se tako šta desilo da nije bilo povike zbog još jednog nameta. Nije baš jednostavno u opštoj besparici odvojiti novac, makar to bilo za sečenje kolača, pozorište ili jednodnevni izlet. Dobro, koliko nas onda košta besplatno školovanje? Mnogo, jer sve košta, a stalno se nešto traži: od zavesa koje se kidaju, do obnavljanja, dobrovoljnog doduše, inventara, podova, česmi ili lavaboa, menjanje staza i tepiha a sve da bi deci bilo prijatnije. Od svega što roditelji, naročito osnovaca, prećute i progutaju da im se dete ne bi „izdvajalo“, ostaje nauk za srednje škole, gde kasnije kada treba platiti neke osnovne troškove tipa zdravstveno osiguranje, biblioteka ili neka manja šteta roditelji to bez pardona odbiju. Znaju da im niko ne može ništa i tačka. Iako se preti obustavom dodele diploma i svedočanstava sve dok se ne plati i poslednja para školskog harača, neki se snađu pa uhvate maglu i nikada ne plate nešto što su iskoristili. I, šta smo saznali iz svega navedenog: ništa. Ima da se plaća, sve dok neko ne poviče: Držite lopova! A tih uzbunjivača biće sve više u zavisnosti od toga koliko nam standard bude padao. Za sada, statistika je na strani nezadovoljnih.

Dobro jutro!

1

(Foto: The Next Web, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s