Ustanak (26. januar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Iskusno

Učenici Građevinske škole Beograd već nekoliko nedelja kreče prostorije opštine Voždovac, čime ujedno ostvaruju časove neophodne prakse. Od vrednih učeničkih ruku obostranu korist imaju i škola i opština, čiji će hodnici i kancelarije uskoro dobiti čistiji i lepši izgled. Vojin Bulatović, nastavnik Građevinske škole, objasnio je da je ovo deo višegodišnje saradnje. Naime, đaci druge i treće godine ove škole izvode časove praktične nastave tako što kreče prostorije, po potrebi farbaju stolariju i radijatore sa materijalom koji obezbeđuje opština. Na ovaj način učenici stiču praktična znanja i veštine koje će im kasnije biti od velike koristi.

Ne znam kako se vama čini, ali ova zamisao zvuči zaista odlično; bez muka oko tendera, dodatnih troškova iz opštinskih budžeta, posao koji zapravo i nije toliko rizičan, može, na obostranu korist da se završi. Zašto ne bi i druge profesije ovako sticale praksu? Recimo, da slavske pogače u školama sutra osveštaju i lome studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Istina, nije po kanonu, ali bilo bi lepo. Ili da nam brojila očitavaju studenti FON-a, pošto svakako većina njih i želi da radi u privatnim preduzećima, a trudili bi se za visoku ocenu pošteno. Zaista, zar sve to ne bi bio odličan primer dualnog obrazovanja? Da student ekonomije može da vam da savet za ulaganje ili planiranje budžeta. Da student Poljoprivrednog fakulteta ode na put oko sveta, proučavajući uslove zemljišta na kojima biljke uzgajaju paori iz Vijetnama, Provanse, Novog Zelanda. Da učenici Filološke gimnazije podučavaju zainteresovanu decu u kraju u kom žive, za neki dogovoreni džeparac. Svakako firme obično traže „mlađe od 30 godina sa minimum 5 godina iskustva“. Ovako, vraćamo zajedništvo među nas, koje će smenjivati sve pametnije generacije. Gde ćeš bolje!

Dobro jutro!

1

(Foto: konkurent6.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s