Ustanak (30. janaur – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Orvel i odgovori čitalaca 

Da li se sećate Džordža Orvela i njegove „1984“? I čuvenog „Ministarstva istine“? Koje je zaduženo za prekrajanje vesti i njihovu izmenu u skladu s tim s kim je Evroazija u ratu? Nešto slično se dešava i sa vestima na internetu. I to odavno. Ali, poslednji primer je bio sa vešću o nesreći kod Imo centra, kada je pregažen pešak.

Ako ste, recimo, otvorili tu vest u podne, mogli ste da pročitate da je na nesretnog pešaka „na pešačkom prelazu naletelo putničko vozilo plave boje“. Ono što je interesantno je kada počnete da čitate komentare čitalaca koji su zgroženi činjenicom da je vozač autobusa pobegao sa mesta nesreće. Dok drugima nije jasno zašto se napada vozač autobusa, kada lepo piše da je pešaka zgazio automobil.

Ako to neki nisu znali, vesti koje se objave na internet stranici, nisu kao vesti koje su štampane na papiru. Daleko lakše se obrišu, ili se stavi nova i – tačnija, verzija. Što se i ovde desilo. U prvom, jutarnjem, izveštaju pominjao se autobus. Ljudi su to komentarisali, onda se pojavila preciznija informacija, pa je uredništvo na istoj adresi stavilo noviju verziju vesti. Ali, komentari su ostali. I sve to, pomalo, deluje kao Orvel. Podseća nas koliko je sada lako menjati i manipulisati informacijama.

1

(Foto: simplepimple.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s