Ustanak (2. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Počela je nagradna igra koju organizuje država u želji da nas natera da od trgovaca tražimo fiskalne račune. Mene to najmanje podseća na igru, a više na besplatno angažovanje dežurnih inspektora koji kontrolišu da li se PDV uredno naplaćuje ili ne. Zamislite samo koliko je revnosnih građana kojima će značiti nada da će dobiti neku od vrednih nagrada, možda. Ideja da se državna kasa puni od svih koji se bave trgovinom jeste odlična, ali to sa nagradama ume da u našim uslovima bude veoma diskutabilno. Imali smo brojna iskustva sa nameštenim igrama na sreću, čak su neki bili osuđeni zbog toga, a ipak, ko će odoleti stanu u Beogradu? Ako statističari upozoravaju da se glavni grad unazad decenijama puni mladima iz unutrašnjosti onda bi možda bilo bolje da se revnosnim učesnicima igre ponudi stan u Babušnici, ili možda Sečnju? Zamislite samo da umesto stanova, automobila ili tehnike, ponude imanje od pet hektara obradive zemlje u rejonu Merdara? Da li bi se tada skupljalo tih famoznih deset računa ili koliko već, s nadom da će baš iz bubnja izvući naše ime? Teško, od zemlje se više ne živi, a ni za zemlju kao nekada. Druga vremena, treći običaji, četvrti ljudi, peta je strana sveta a na njoj smeštena Srbija – između fiskalnih računa i maštanja o stanu u Beogradu.

Dobro jutro.

20170202_143321

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s