Ustanak (6. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Kažu da je porodica utočište gde se valja skloniti od spoljašnosti. Okolo je surova realnost, neviđena džungla koja guta, pa je porodica mesto gde se prikuplja snaga i pozitivna energija za neke nove, dnevne bitke. Tako je, pod pod uslovom da je porodica kompletna i spremna da pruži toplinu i zaštitu. Od malena, neki među nama, osuđeni su da se zlopate jer je upravo podrška porodice izostala. Trajno narušeno poverenje, izgubljena vera u pripadnost, ili možda hronični nedostatak ljubavi samo su neki razlozi zbog kojih se ta nit međusobnih veza trajno pokidala. Ako se nit i nastavi, ostane ožiljak na tom nastavljanju kao kada se uvežu dva konca. Neki se, sa druge strane zaklanjuju iza moći koju neke porodice imaju. Takozvani tatini mezimci i mezimice lepo se provode, prolaze kroz život i probleme kao kroz švajcarski sir. U stvari, oni probleme nemaju, umesto njih rešavaju ih
drugi, najčešće ugledni članovi porodice. Ima nešto zanimljivo: Ako je kompletna, porodica funkcioniše tako što opstaje po vlastitim pravilima i merilima šta je ispravno a šta ne. U takozvanim „krnjim“ porodicama koju čine samohrane majke, ili očevi sa decom ili se sve pokida i sruši ili se upravo oko roditelja stvara jedan čvrst oslonac na koji svi imaju pravo podjednako i bezgranično. Skupljaju se u tuzi, brizi i nemaštini, pokušavaju da poštenim radom prežive i prebole sve što ih snađe u zemlji koja, iako ima sistem socijalne zaštite, isti ne usmerava tako da bude servis svima kojima je pomoć neophodna. Važni su papiri, a ponajmanje činjenice ili takozvano „stanje na terenu“. Imamo slučajeve da se ostavljaju bebe u porodilištima zbog nemaštine, ali i zbog osude porodice koja ne prihvata oca jer nije iz „dobre kuće“. Sve bi bilo lakše da smo bogatiji, da imamo snažnije institucije socijalne podrške koje bi podprle porodicu pa bila ona potpuna, ili „krnja“. Od
nje počinje sve, ona je temelj države. Eto prilike da razoreno podignemo ali krećući od temelja, a ne od krova ili daleko bilo – nekog betonskog zidića.

Dobro jutro!

1

(Foto: Prosperity Eating Disorders and Wellness, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s