Ustanak (7. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Bog na nebu – kum na zemlji. Tako se Srbi zaklinju u svoje najbliže na venčanju ili krštenju, slavi, rođendanu ili u kafani. O kumovima su nastale brojne poznate i manje poznate pesme, a usklik: „Kume, brate moj“, podrazumeva se svuda gde miče srpsko uvo sa šajkačom na glavi ili pištoljem za pojasom. Institucija kuma u Srbiji ali i svuda gde Srbi žive veoma je poštovana. Niko sa sigurnošću ne može da se zakune koliko stotina godina unazad neguje svoje kumstvo, ali pod uslovom da ga nije raskidao. Ponekad se to činilo i u krvi, kao čuveno kumstvo okončano u Radovanjskom lugu ili pre neki dan na šinama u krugu beogradske dvojke. Najviše sumnji izazivaju novokomponovana kumstva političko-kriminalno-estradna. To vam je ono, znam čoveka, mnogo je moćan, mogao bi da mi bude kum. Ili možda ovi njegovi su mnogo jaki, možda mi ženu zaposle a švecu ubace na televiziju da nešto čitucka. Ta kumstva iz koristi lako, brzo i duboko pucaju kao lubenica u avgustu. Iskrena traju kao što rekoh i stotinama godina, i to pre svega zahvaljujući starom običaju po kome se „kumu ne smeta“. Ide se u goste samo kad kum pozove, a kuma posećujemo samo kad nešto mora da mu se javi tipa, venčanje, krštenje ili daleko bilo sahrana. Tako je od davnina ko je pravi tradicionalni domaćin, a ovi kajlaši sa dobrom
robom i kumom kome prvo uz „gde si“ pomenu mater, sestru ili oca odavno su izgubili svaki dodir sa, verom i kultom kuma. Njihov smisao života i vere, sveo se na „koliko sam ja dobar“ i „stavi mi malo belog u tri crte“. To im je jedina veza sa mozgom.

Dobro jutro!

1

(Foto: ItalianAware, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s