Ustanak (13. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Urbana legenda kaže da su novinari zaustavili jednog džeparoša ispred supermarketa. Postavili su mu jednostavno pitanje: Kad ste bolje živeli, sada ili za vreme Slobe? Kao iz topa odgovorio: „Za vreme Slobe!“. „A, zašto?“, bili su uporni novinari, „Pa, tad si mogao lepo da odeš u supermarket i k’o čovek nabaviš šta ti treba, a sad – kamera ovde, kamera onde“. Jasno, sve se manje krade zahvaljujući kamerama, ali i sve manje slobodno razgovara iz straha od prisluškivanja. Svi se žale da ih neko špijunira. Navodno, postoje službe koje samo to rade, a s druge strane od te aktivnosti nisu imuni ni ljubomorni muževi ili sumnjičave žene, devojke ili ljubavnice. Može se tako lako saznati sadržaj poruka, čak i uživo pratiti i snimati sumnjiv razgovor, praviti fotografije tipa paparaco lov, i sve to nas dovodi do kolektivne paranoje. Nedavno sam pitao sebe da li i sam upadam u takvu zamku da se plašim svega što bi moglo da me otkrije, bilo da je reč o fotografijama na društvenim mrežama, SMS porukama, ili možda razgovorima koje inače volim da vodim preko telefona? Otvoreno je i pitanje da li možda i sam želim da predstavim vlastitu projekciju divnog i pametnog čoveka onima koji me prate ili to oni mogu sami da zaključe, pod uslovom da su iole socijalno inteligentni. Uzalud su svi pokušaji da živite po pravilima većine, da poštujete okruženje, da izbegavate provokacije – na kraju će se uvek naći neko, dežuran da izigrava policajca ili još gore, čuvara vrednosti koje sam ne poseduje niti ih se pridržava. To je način da sebe zamaskira, ujedno prikrije sve greške, mane i nedostatke i tako na kratko postane važan. Pratite slobodno šta god i koliko god vam volja, na kraju je samo važan efekat koji ćete proizvesti kod onoga kome upućujete svoja saznanja. Tu ume da zapne ako se zaletite na vrat, na nos, i na svoju ruku. Zato, pažljivo, možda i vas neko sada posmatra i osluškuje.

Dobro jutro!

1

(Foto: Twitter, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s