Ustanak (16. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Svakog dana pre nego li pođem na posao, pogledam u aplikaciju za vremensku prognozu koju sam odavno instalirao na svoj pametni telefon. Pogledam kakvo će vreme da bude, kakvo je trenutno i listam temperature po dnevnoj satnici naznačenoj na ekranu i planiram neke obaveze napolju po tome kada će biti najtoplije tokom dana. Eto, to su sada, čuda moderne tehnologije koja nam olakšavaju život i planiranje. Međutim, postoji jedan dan u godini kada svi gledamo u jednu rupu iz koje u Zoološkom vrtu treba da izađe jedna gospođa Mečka. To je Sretenje, praznik kada se sreću leto i zima. Zima tada kaže letu da mu vraća obučen narod i da čeka da mu ga leto vrati golog. A mečka, nebitno kako se zove; Goca, Božana ili samo Mečka, iščekuje se kao glasnik leta ili još šest nedjelja duže zime. Pojedini joj više veruju nego čuvenom Nedeljku Todoroviću. Čekali smo je i juče, kao ozebli Sunce. Nakupilo se toliko ledenih dana tokom prethodne zime da smo je kao Boga molili da se pojavi, ne vidi senku i krene u šetnju da traži hranu. To je po narodnom verovanju pravi znak da je gotovo sa zimom. Međutim, kao za baksuza, svanulo je sunčano jutro, Gordana se nije dala isprovocirat’, iako su je brojne ekipe novinara i snimatelja čekale i hrabrile da se osmeli i izađena videlo i – ništa. Ostade Gordana u svom brlogu bez i jednog znaka ohrabrenja za široke narodne mase a mi se sada osećamo pomalo prevarenim. Isti brlog od života koji živimo uprkos modernim aplikacijama, samo će se nastaviti u sedmicama koje slede – bilo sunčano ili snežno vreme. Gledate li vi uopšte TV? Vidite li šta se dešava okolo? Šta će vam mečka Gordana za prognozu?

Dobro jutro!

11

(Foto: cliffmass.blogspot.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s