Ustanak (22. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Koliko je zdravlje važno, saznamo tek kad odemo kod lekara. Prvo čekamo u redu za knjižicu. Tamo se naslušamo raznih priča. Onda čekamo da nas prozovu. Između ostalog, možemo čekanje da učinimo i korisnim, jednim uvetom zakačimo koji dobar recept za zimnicu, ali i čujemo po neku strašnu priču o ljudskim sudbinama. Postoje tako, ako niste znali, u populaciji od deset hiljada stanovnika njih pet koji boluju od teških, hroničnih i retkih bolesti. To znači da žive, bez adekvatne terapije jer još uvek medicina nema odgovor za takve bolesti, ili imaju terapiju, leče se, ali to podrazumeva velika odricanja i život posvećen isključivo držanju bolesti pod kontrolom. To znači da nema redovnog školovanja, ili je ono otežano, o stalnom poslu se i ne razmišlja jer ko će da trpi da mu zaposleni svako malo ide na bolovanje. U Srbiji živi oko 450.000 ljudi koji se suočavaju sa nekom retkom bolešću. Od danas počinje kampanja kojom ćemo mi, zdravi, pružiti simbolično podršku ovim ljudima. Ono „,mi zdravi“ je pod znakom pitanja jer već sutra možemo biti i sami bolesni od neke retke bolesti, pa eto prilike da u većim gradovima Srbije na specijalno uređenim mestima sa velikim stablima okačimo neku lepu poruku podrške. Akcija “Drvo pozitivnih misli”, trajaće do 28. februara kada će zvanično biti obeležen Dan retkih bolesti, uz prisustvo predstavnika Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije, obolelih i članova njihovih porodica, promotera akcije, brojnih zdravstvenih radnika i predstavnika države. Kako su retke bolesti najčešće sudbina, što bi neki rekli „eto, desilo se, niste imali sreće“, stečene bez loših navika u ishrani i vođenju neurednog života, naše je pravo i obaveza da bar jednom porukom ukažemo na solidarnosti i tako izrazimo podršku koja u nekim slučajevima znači više nego terapija. Ništa pametnije nisam smislio od ovoga: Niste krivi za krivicu koju osećate svaki put kad pomislite da ste retki među običnima. Da je drugačije ne bi mi obični znali koliko smo u stvari bogati.

Dobro jutro!

111

(Foto: www.imagui.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s