Ustanak (24. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Najzad, proleće. Evo, već je treći dan kako sunce prosto opija, ličeći nam na afričku žegu, posle one sibirske zime. Nije čudo da su se šetači razmileli, a bašte kafića i restorana popunile do poslednjeg slobodnog mesta. Ima tu svega – devojaka koje su se preko jeseni i zime toliko prolepšale da muškarcima ništa ne ostaje sem da umesto u tablete i telefone zure u lepotu kakvu beli svet nije video. Takva je Srbija, mlada, lepa i školovana samo treba sunce da zasija, a kelneri otvore bašte i eto je. O tome kako je u Novom Sadu, Nišu ili Beogradu, nedavno su pisali i naši, ali i strani novinari. Nisu bili maliciozni, iskreno. Tekstovi su bili veoma afirmativni. Istakli su na fotografijama likove lepih devojaka i mladića koji bezbrižno ćaskaju ispijajući kaficu ili sok. Bio je čak i jedan momenat gde dama u najlepšim godinama tamani sladoled. A februar je mesec, primećuje novinar. Onda su se javili komentari tipa: „Pa da, ništa ne rade, uživaju, niti uče niti su na poslu, a odakle im pare da ovako uživaju?“ Pa, onda: „Gledaj, majke ti, dala mama 500 dinara za kapućino, i sad su glavne mačke u gradu, verovatno ga cevče do večeri“. Ili: „Ej, Srbijo šta si dočekala, roditelji rade za 20.000 a gledaj im decu, telefon od 1000 evra, firmirana garederoba, šminka, frajerisanje.“… I tako, u tom stilu, nekoliko stotina dušebrižnika u istom horu samo samo sa različitim intonacijama, ali uglavnom iz dijaspore. Čekajte ljudi, pitam se, zašto da ne izađu napolje i nađu se sa prijateljima? Neka se vidi da nemaju posla i da su završili školovanje takoreći uzalud, ako ovde čekaju posao. Imaju pravo da i posle svega dobiju džeparac, ko to ima pravo da zabrani meni da dam svom detetu novac da se malo opusti? Ne, ja mislim da je za sve najbolje da se lepo pozatvaramo u kuće, ćutimo, trpimo i na kraju budemo spokojni pred kritičarima koji verovatno iz daleka, sa svom popijenom pameću ovoga sveta, iako žive bolje i zarađujući deset puta više nego u Srbiji, nešto nisu tamo poneli odavde – uživanje u životu i proleću. Ovde samo što nije krenula sezona vrbopuca, šta vi tamo daleko čekate? Nije vam stiglo proleće ili vam nije došlo iz „od dole“ u glavu?

Dobro jutro!

1

(Foto: ViralSpell, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s