Ustanak (27. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Eto, stižemo do poslednjeg ponedeljka u ovom mesecu. Ako ima pravde, red bi bio da danas ili najkasnije sutra bude plata. Kako plata? Pa, to ne postoji više!!! Tako će povikati oni mnogo napredni i moderni poslodavci, a koji prinadležnosti zovu zarada. Razlika je velika, tvrde. Plata znači platiti nešto nekome šta je uradio, a zarada znači prihod koji je neko ostvario svojim radom. A šta ćemo sa ličnim dohotkom? Zar to nije u stvari takođe plata ili zarada? Ne, lični dohodak je kako napredni davaoci posla cene, prinadležnost nastala isključivo i samo obavljanjem aktivnosti koje su u vezi sa individualnim i već stečenim znanjima, bilo da je reč o mislećim ili manualnim, to jest svojeručnim. Da li ste nešto od ovoga razumeli? Niste?! E, pa nisam ni ja, sve dok mi jedan poznanik nije ispričao kako je, za razliku o kojoj vam pričam, on saznao nedavno. Kako mu je kasnilo to nešto, kako god se zvalo, a od čega treba da plati kiriju, struju, vodu, vrtić, televiziju, internet, natoči gorivo, jede i pije, pa i izađe negde on je lepo zapucao u direkciju. U stvari to se više ne zove direkcija, nego odsek ljudskih resursa i pitao jednostavno: Kad će plata? E, onda je usledila opservacija na zadati pojam, čovek je izašao sluđen, a da nije saznao datum kad će mu biti isplaćeno „primanje u nacionalnoj valuti“. Situacija se drastično promenila posle deset dana kad mu je od jedne koleginice stigla poruka: U petak plata! Nije znao šta da radi, da li da se raduje ili da odluči šta pre da uradi: da li da podigne zaradu, lični dohodak, ili platu? Šta bi vi uradili, pitam se na njegovom mestu? On je ako niste znali odmah otišao da posle isplate na šalteru banke na istom mestu plati sve račune koje nije bilo briga kako će on nazvati svežanj novčanica koje je na sreću, napokon dobio na ruke.

Dobro jutro!

Man with an empty wallet

 

(Foto: money.usnews.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s