Ustanak (28. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 
Došlo je novo vreme. Ono, o kojem smo maštali pre dvadeset ili možda koju godinu manje, donelo je nove okolnosti. Činjenica je da su, izgleda, samo tehnoške inovacije preplavile naš prostor. Ono što se promenilo je odnos među ljudima, komunikacija je unapređena, plaćamo putem interneta, ali i dalje padamo na iste prevare. Doduše, malo su sada prefinjenije nego pre, ali svaka je na svoj način osmišljena pažljivo i skoro matematički precizno. Čitam u novinama kako jedna devojka vara naivne mladiće po centru Beograda tražeći im novac tužnom pričom o tome da je ostala bez goriva. Skoro mi je prijateljica Rada napisala da se pazim ako putujem negde i čekam autobus na Autokomandi. Navodno, grupa organizovanih pljačkaša merka naivne putnike sa mnogo prtljaga kojima naivno prodaje po niskim cenama navodno zlato evre ispod kursa. Imao sam iskustvo, nedavno, da su mi na ulici nudili evre po ceni od sto dinara, a moja sreća je bila to što sam uglavnom bez para pa me, eto, ta nemaština spasla totalne propasti. Skoro su, takozvani radnici Čistoće, prodavali čestitke za Novu godinu, ali sam unapred čuo za taj trik pa sam unapred obavestio komšiluk, naročito bake, da im ne otvaraju i ne padaju na priče o prilozima za napuštenu decu. Ima još mnogo primera kako lakoverni padaju na maštovite ideje lopova. Ono što prevaranti odlično znaju, to je da smo u dubini duše većinom pohlepni. Njima je to iskustvo dokazalo. Srećan je onaj ko pohlepu može da potisne i odoli primamljivim izazovima. Što bi rekli, dosta je to što nemamo mnogo, još nam samo fali da nam i to nešto malo isklizne iz ruku.

Dobro jutro!

11

 

(Foto: TechCrunch, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s