Ustanak (7. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Kažu da bez nje dan ne može da počne. Može da bude crna, slatka, vrela, a i ne mora. Ima je u kući, u nekom kancelarijskom šteku, u pakovanju koje može da bude od 8 grama do 1 kilograma. Uvek mora da je bude, jer se nikad ne zna kad može neko da svrati, a bez nje nema razgovora. Može da bude i ledena, turska, tatar ili tri u jedan, svejedno. Miriše na detinjstvo, ali i na mladost, do starosti je pratilac onima koji je zavole. Lekari se mršte kad se i pomene. Kafa!!! Naš razbuđivač i pojačivač dobrog raspoložena i tračarenja, polako će, ako se ovako nastavi, postati luksuz i to ne samo kod nas. Na to ukazuje porast cena širom sveta. Razlozi su brojni, od lošeg roda, do skoka dolara, ali šta to nama vredi da znamo ako „kraljica“ kafa postane nešto što ćemo švercovati i čuvati na tajnim mestima kao osamdesetih kada je bila čuvena stabilizacija. Tada se pila takozvana Divka koja je bila zamena, ali zdrava i lošeg prozračnog ukusa bez onog nečega što prava kafa nosi u sebi. Naviknute da kupuju kafu u zrnu, peku je, a zatim i melju na ručnoj vodenici, naše majke su brzo prešle na kesice sa surogatom koje su u sebi imale 40 ili 60 odsto prave kafe. Proklinjale su Milku Planinc, ali tada su bila takva vremena, stabilizaciona, pa se kafa švercovala iz Italije, Švajcarske, Nemačke. I danas je situacija slična samo što nam od šverca nema vajde. Kafa je sada svuda skuplja nego pre Nove godine. U Srbiji su otkrivene kesice na kojima piše da je unutra kafa a u stvari je surogat. Nije strašno što se u tom surogatu nalaze ostaci graška, pšenice, ili ječma, već što je cena skoro pa ista kao za takozvanu „pravu kafu“. Koga li ćemo sada da optužimo za ovo? Naše majke su imale Milku Planinc, a mi? A ako slučajno i posumnjate da je u pitanju kampanja velikih proizvođača i distributera koji žele da potisnu konkurenciju malih kafedžija, verovatno ste delimično u pravu. Ko zna šta se sve iza brega zakuvava u džezvi u kojoj ključaju fanovi kafe. Najbolje bi bilo da pređemo na čaj. Em zdravije, em jeftinije. Mada… kafa je ipak, kafa. Pa, nek’ košta šta košta.

Dobro jutro!

(Foto: www.pinterest.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s