Ustanak (8. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Na Međunarodni Dan žena, koji u svetu više proslavljaju muškarci postavlja se svake godine isto pitanje: šta se to promenilo u statusu žena u odnosu na pre? O, pa promenilo se mnogo toga. Nekada su žene bile neravnopravne u odnosu muškarce a danas to nije slučaj. Recimo, morale su sve poslove u kući da obavljaju same, podižu decu, i trpe batine. Bile su i bez prava glasa. A danas? Danas je ženama fantastično. Ravnopravne su taman toliko da im muškarci dozvoljavaju da rade njihove poslove. Oni, muškarci su se potrudili da im ta ravnopravnost malo lakše padne. Umesto metlu, smislili su da žene danas koriste usisivač, a umesto „na ruke“ kao nekada, sada peru veš u mašini. Takođe, peglu više ne moraju da pune žarom iz Smederevca, već je dovoljno da je uključe u šteker za struju. Ima toga još. Žene više ne cepaju drva za ogrev, već na električnom šporetu okrenu dugme, a na grejalici ili TA peći uključe prekidač. Nekada su morale da ustanu i promene kanal na televizoru, a sada je dovoljno samo da pronađu daljinski i dodaju ga mužu. I dalje kuvaju, peku, mese, rintaju, iznose meze, sačekuju i ispraćaju goste, voze decu u školu ili na trening, ali su priznaćete ravnopravne sa muškarcima. Rade sve što bi mogli i muškarci ali im oni to dopuštaju da se one ne bi osetile manje vrednim. Svesne ste drage moje šta u stvari želim da istaknem. Jeste danas vaš dan, dan koji mi muškarci zvanično nemamo ali osim buketa cveća, možda nekog sitnog poklona u vidu vrećice sa mlekom za telo i šampona za kosu, vi od svog praznika danas ništa značajno videti nećete. Polomićete se da spremite malo svečaniji ručak, sve ćete same postaviti, servirati, prineti, doneti, skloniti, oprati, na kraju i usisati i… kad ova muška zavera od Dana žena prođe, pašćete u krevet mrtve umorne. Sigurno ćete zaboraviti nešto da uradite. Tek, neka vam je sa srećom današnji praznik, valjda će se sve brzo i lepo završiti, kad prođe.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s