Ustanak (13. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

U jednoj velikoj prodavnici u Beogradu uvedena je nova usluga – automatsko plaćanje na kasi. To znači, da vam praktično mašina obavlja uslugu koju je ranije vršila kasirka. Sama čita bar kodove, sabira, sumira i naplaćuje. Čak, vraća kusur tačno u dinar bez zaokruživanja. Odavno su u Beogradu izgrađene pametne zgrade kojima umesto gazde upravlja mašina, to jest kompjuter. Sam odlučuje kolika temeperatura treba da bude u stanu, vlažnost vazduha, pritisak, jačina rasvete, kome treba otvoriti vrata, gde parkirati automobil. Učešće čoveka postaje nepotrebno. Na internetu nam mašine pronalaze i sugerišu gde i na šta treba da obratimo pažnju, koje tekstove treba da pročitamo a koje proizvode naručimo. Sve to, bez odlaska u prodavnicu, bez popunjavanja uplatnica – sve jednim do tri klika. Moderna tehnologija potiskuje čoveka, ali najpre onog malog a u korist takozvane elite koja čini manje od pet odsto stanovništva bilo koje zemlje. Tako se gube mnoga zanimanja, ljudi ostaju bez posla, ali to nije jedini problem i razlog za kukanje. Kuće nam se prodaju po Srbiji za manje od pet hiljada evra ali šta to vredi kad u njima nema ko da živi. Od zidova se ne živi, a ni od tehnologije koja prestavlja samo uslugu, ali ne i isplativu proizvodnju. Osnovni zakoni ekonomije „koliko napraviš i prodaš – toliko vrediš i smeš da potrošiš“ izgleda da padaju pred onim „što da angažujem radnike kad mogu mašine“. Jedina uteha je progres poljoprivrede zahvaljujući novom konceptu upravljanja proizvodnjom, upravo preko robota, to jest računara. Od toga bi itekako moglo da se živi, čim zakrče creva pravac u prodavnicu bez kasirke i u nabavku krastavaca ili krompira koji su umesto zemljoradnika posadile, odgajile, pokupile i prodale – mašine. To nam je bliska budućnost, pa vi sad vidite šta vam je činiti. Najbolje da svi postanemo kompjuteri.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s