Ustanak (14. mart – Crtica)

piše: Ru Šavr

MARTOVSKA CRTICA

I ova crtica baviće se situacijama iz Gradskog prevoza. Možda ćete reći da takvih crtica ima dosta, ali šta ćete kad su utisci iz autobusa toliko intenzivni i česti. Znate ono kad nehotično slušate telefonske razgovore koji vas se ne tiču baš nimalo. Zapitate li se i vi moramo li da ih slušamo? Uvek ista neprijatnost obuzme čoveka – kao u onim stihovima: „postupka se svoga gnušam, razgovore tuđe slušam…“. Tako i ja ne želeći slušam ženu sa moje leve strane: „Mače, to ti je cela istina…“, tvrdi ona. Na to se nadovezuje druga, koja svog nevidljivog sagovornika naziva „piletom“. I tako, neko vreme levo uvo sluša levu, a desno desnu. Iz nepovezanih razgovora o neravnopravnoj podeli bakšiša i tome kuda je ko krenuo i koji posao nije završio, ipak stičem neke utiske. Prvi su da je ovim ženama potpuno svejedno što njihove privatne razgovore sluša gomila ljudi, i da im nije neprijatno što su tako nametljive. A onda mi se javila nova misao: ko su pile i mače? Kako li izgledaju? Bila sam uverena da su to neki momci. Ali, kako se razgovor odužio, na svoje iznenađenje shvatim da su oba sagovornika zapravo ženskog roda. Tek sada mi iz nepovezanog razgovora ništa nije bilo jasno. Ako je to uopšte važno…

Ima i drugih sličnih situacija uživo u autobusima, svakodnevno. Raskidi, svađe, psovanje sagovornika ili, češće, psovanje naglas odmah nakon završenog razgovora. Udvaranje sve sa lascivnim momentima, davanje intervjua preko telefona u punom trolejbusu, detalji razgovora kolega koji rade u Narodnoj banci u vezi sa inflacijom (koji sasvim sigurno nisu bili za javnost), dogovori huligana „gde i kad“ pred „Paradu ponosa“, saveti kako razvaliti vrata kad se ključ već zaglavio, detalji lekarskih pregleda sa terapijom, prepričavanje razgovora sa poslodavcem gde onaj koji telefonira otvoreno priča o tome da je konkretan posao već dogovoren a intervju se fingira i još mnoooogo toga, dopunite niz… 

Deluje da su za sve krivi besplatni minuti… mada, da li samo oni? Ostaje ona glavna nedoumica – kako nekoga nije sramota?

Dobro jutro!

(Foto: Toronto Star, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s