Ustanak (15. mart – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Hej, Sloveni

U Srbiji za bivšom Jugoslavijom žali čak 71 odsto stanovnika, dok za zajedničkom državom najmanje žale na Kosovu i u Hrvatskoj, pokazuju rezultati regionalnog megaprojekta „Strategija simbolične izgradnje nacije u državama Jugoistočne Evrope“. Posle Srbije, najviše za bivšom Jugoslavijom žale u BiH i to 68 odsto, u Crnoj Gori 63 odsto i u Makedoniji 45 odsto. Istraživanjem nije bila obuhvaćena Slovenija.
Živi, živi duh slovenski, ali preti mu ponor pakla i vatra groma, pretočeni u podele prema religiji i naciji. Zapravo, nije ni to, nego jedna opšta alavost i komformizam bez pokrića. Toliko smo politikantsko društvo, a u isto vreme želimo ono staro, socijalističko samoupravljanje; „tetkice“ u borosanama, sindikalne polutke, letovanja i zimovanja na trinaestu platu, jednu partiju i držanje slave krišom. Za i protiv u svakom uređenju ima koliko hoćete. Budući da je kod nas uvek kriza, oni koji su doživeli med „Stare Juge“, a okusili i pelin njenog rasparčavanja, romantičarski se vraćaju u sigurnu zonu. Tad su radile fabrike, radnik bio ponosan, gradilo se i učilo. Nama koji, izvinićete, baš i nismo nešto puno od toga okusili, nije jasno kako se tako lako uskočilo iz bajnog stanja u potpuni kolaps. Negde je morao da bude tobogan na koji su seli produkti tog divnog, srećnog i bezbrižnog vremena i kliznuli u devedesete.
Znate, volim svoje detinjstvo i rado ga se setim, ali čovek odraste u ono u šta ga napravi okolina, ali i on sam. Bude teško, burno, bude i prijatno i zanimljivo. Tako je i sa državama. Reći ćete, za sve to su krivi pohlepni pojedinci i međunarodna zajednica. Kao i meni vaspitačica i to što imam tamnu kosu i oči.
Možda će Britanci za 25 godina biti „Unijonostalgičari“, jer tada se znao red, dobro se živelo i mogao si da putuješ i trguješ k’o pravi. Sentimentalnost nas izgleda drži i da gledamo ta ista lica političara toliko dugo, a da se ne zapitamo – a što se mi ništa ne pitamo nego samo u ovim bezveznim istraživanjima? Dok se pitamo sve to, evo jednog komentara na vest o jugonostalgiji:
Ko ne žali Jugoslaviju, nema srca;
Ko želi novu Jugoslaviju – nema pameti!

Dobro jutro!

 

(Foto: hamdočamo – WordPress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s