Ustanak (17. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 

Došlo vreme da dobro razmislimo o budućnosti. Prošlost nam i nije nešto, rekli bi mladi. Ostali smo sa mnogo istorije, a malo geografije, pa hajde onda da pokušamo nešto sa ekonomijom. Recimo, imate problem u kupatilu. Pozovete majstora vodoinstalatera da vam to reši. Ako se pojavi mladić mlađi od 25 godina, budite sigurni da vas pohodi priučeni majstor jer se u Srbiji skoro tri godine nije u srednju školu upisao nijedan vodoinstalater. Slična je priča i sa nekim drugim zanimanjima. Na primer, zidara, tesara, armirača ili keramičara, ali školovanih sve je manje u Srbiji. To su oni koji vam odrade posao za kratko vreme, uz optimalni utrošak materijala. Sve to za istu cenu kao i ovi koji su priučeni, a glume majstore. Nije čudo što Srbija u kojoj niču gradilišta svaki čas, (krenulo srljanje u progres, bato!), nema dovoljno kvalifikovane radne snage. Pa skoro je bio Sajam zapošljavanja i samo su tražili majstore građevince svih struktura i jedva da se javilo njih desetak. Ovo nisam ja izmislio, tako pišu novine, da direktorka Građevinske škole ima istu platu kao njen bivši učenik koji sada radi u Energoprojektu. Nije morao da završi fakultet, odmah je dobio posao. I šta sad hoćemo? Da kukamo kako je teško, kako je mart težak za nove ideje i odluke? Nije, odlučite odmah gde ćete da upišete svog osmaka u junu. Neka uči za zidara pa ako bude hteo, posle neka studira šta god hoće. Zanat je ipak, zanat. Za početak samostalnog života to je sasvim dovoljno. Menadžeri, istoričari, geografičari, glumci, slikari, kulturolozi, muzikolozi nam silaze, svake sezone diplomirani i napirlitani, odmah se penju na top listu – nezaposlenih. Za to vreme, zanatlije rade i ćute. I ne žale se, valjda im je – Dobro jutro.

(Foto: Srednja škola SVETI NIKOLA, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s