Ustanak (20. mart – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

„Samo da pitam nešto“

Svako je bar jednom doživeo da poluživ čeka u redu ispred lekarske ordinacije, a da neko prešiša sve prisutne i zakuca na vrata kako bi kod doktora rešio SAMO OVO. Pacijenti često nemaju snage da se izbore sa ljudima koji ulaze preko reda, pa su lekari u jednoj ordinaciji u Sremskoj Mitrovici rešili da prevaspitaju nevaspitane. „U medicini ne postoji SAMO ovo… Za svako SAMO treba sesti i čekati red“, napisano je na papiru.
Sličnih načina „vaspitavanja“ u javnim ustanovama bilo je i ranije; od uputstava za pristojno oblačenje u srednjim školama, molbi da pacijenti dođu okupani, pa do kreativnih poruka kojima se poručuje da je dolazak „preko reda“ neprihvatljiv. Ipak, papir i praksa nisu uvek isto, pa tako piše i da u gradskom i međugradskom prevozu postoji besplatan Internet, a naravno, retko kad ga ima. Na papiru piše i da nije dozvoljen nepotizam i korupcija, mada, taj kao da se negde zaturio, niko ga se ni ne seća.
Onaj ko je već rešio da „samo nešto pita“, neće svoju nameru promeniti zbog nekog obaveštenja. Ono treba da se kao naredba da svima koji rade sa strankama, da ljubazno zamole „prekoredaše“ da sačekaju svoj red. Mislite li da će se to desiti? Ni ja. Ipak, samoregulacija je bogom dana, pa ste i vi bili među onima koji propuste na kasi ljude koji imaju tek pokoju stvar, naspram vaše pune korpe. Propustili ste starije ljude ili trudnice u pošti, možda neko dete u redu za sladoled. Dobro, ne preterujmo, svi jedva čekamo da uzmemo sladoled , a jedva čekamo i proleće, koje danas stiže, svake godine, po redu – bar na papiru.

Dobro jutro!

(Foto: Pinterest, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s