Ustanak (22. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Nikada nisam bio ljubitelj oružja, niti sam ikada imao problema sa zakonom u vezi sa dozvolama za nošenje ili držanje istog. Poslednji put sam pušku držao na obuci u JNA. Međutim, u poslednje vreme, nakon donošenja Zakona o oružju i municiji, kojim je Srbija želela da uvede red u ovu izuzetno osetljivu oblast, javljaju se glasovi pojedinaca koji su u poziciji da se odriču čak i trofejnog oružja. Tako jedan moj prijatelj, koji je ceo radni vek proveo u vojsci i penzionisan je bez i jedne mrlje u karijeri, sada ima problem zbog novog zakona da svoj revolver, kupljen pre 25 godina za tadašnjih 350 maraka i iz kojeg ni metka nije ispalio, sada ne može da registruje kao trofejno oružje. Ranije je to činio bez problema. Po novim propisima, iako će po najavama iz MUP-a to moći da uradi ali uz mnogo peripetija, papira, provera, i pregleda, on je praktično požurivši kao lojalni građanin da ponovo prijavi svoj pištolj, ostao bez uspomene iz vojničkih dana. Ponavljam, čovek je kupio oružje, i u to vreme dobio sve dozvole za nošenje i držanje. Međutim, posle odlaska u penziju, trofejni revolver je dočekao novi zakon i verovatno zbog lošeg tumačenja istog, otpremljen u Kragujevac o trošku vlasnika i tamo uništen za ne male pare koje je isplatio upravo taj moj prijatelj. Zašto? Pa, moj prijatelj je penzioner, nema para da plati sve dažbine kojih ranije nije bilo kada se trofejno oružje registrovalo. Predao ga je državi i odustao od sećanja na davne dane vojničke službe. Pitam se kome će otići svo trofejno oružje koje će vlasnici sličnog materijalnog stanja kao moj prijatelj penzioner morati da predaju državi. Da li će država nametima ili prodajom tog oružja zaraditi i stati na zelenu granu? Možda i hoće, ali otvoreno je pitanje ko danas ima para za kojekakve sačmare, puške ili pištolje iz prošlog veka? Ne bih voleo da uskoro čitam da je neki kontroverzni momak kratkog fitilja sa vrelog asfalta pun para i pod dejstvom opojnih supstanci oduzeo nekom nedužniku ono što je najdragocenije – život i to iz nekog bivšeg trofejnog oružja. Manimo se oružja, nikome sreću donelo nije – ali kada su u pitanju nove odredbe zakona iz nekih drugih oblasti bilo bi korisnije da ih tumačimo javno i temeljno da ne bi na kraju od njih najviše ispaštali oni zbog kojih su i doneseni – običnih i čestitih građana. Dobro jutro.

(Foto: leap.utah.edu, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s