Ustanak (24. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

 
Valjalo bi da ovoga jutra budemo vedri, uprkos svemu. Prijalo bi da zbogom kažemo nekome ko to zaslužuje odavno. Koristilo bi da nezvanima zalupimo vratima ispred nosa. Oplemenilo bi nas da nekom nepoznatom samo poželimo dobar dan. Ispunilo bi nas, nekom prijatnom toplotom, uverenje da smo najjači i da nam niko ništa ne može. Sve to, ali iz inata! Uprokos svima. Uprkos svemu! Kao i na današnji dan pre osamnaest godina, ne terajući sebe, terajmo neku svoju pravdu svojevoljno, sanjajmo budni nedosanjane snove, birajmo ono što vredi samo za sebe, i volimo sve oko sebe, najviše svoju decu i svoju zemlju. Ona, zemlja, nema ništa da pruži osim čarobnih jezera i velikih reka, hladnih i snežnih planina, ravnog vojvođanskog mira, žustrog pešterskog vazduha i zlatiborskih snobovšitina, beogradskih splavova i valjevskih podvala. Srbija je obeležavajući punoletstvo od dana od kojeg više nije ista, pred sve nas, danas, iznela so i još uvek toplu kosovsku pogaču prelivenu medom sa Šare i vinom iz Velike Hoče, ikonu iz Gračanice, iznad koje gori kandilo spaseno iz Svetih arhangela, a možda čak i Hilandara. Sveću je, baš jutros Srbija zapalila za sve nas. Načinila ju je od voska što ga skupiše radilice ispod Čakora, a stolnjak joj vezom ukrasiše i svetu vodu donesoše devojke iz Zvečana. Pomolimo se bogu, pričestimo, i dušu okrepimo. To jutros vapi Srbija upućujući molitve Gospodu u ime svojih predaka ali i potomaka. Očistimo dušu od zlih misli, pamteći sve nedužnike što od milosrdnog anđela nastradaše. U naše ime deca platiše inat siline i množine, ne sluteći da je danas pod znakom pitanja kuda ćemo, preostali krenuti? Istok ili zapad neće nam sačuvati ono što nam pripada, a mudrost koju još nemamo valja iskoristiti jednom, nekad, kad dođe vreme. Dogodine, ako bog da.

Dobro jutro!

(Foto: www.vaseljenska.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s